Rusi tento rok lyžujú doma, pád rubľa pomohol Soči

, ČTK Foto: SITA

Lyžiarske olympijské stredisko Roza Chutor neďaleko juhoruského Soči sa vďaka západným sankciám voči Moskve teší nečakanému záujmu ruských lyžiarov. V reakcii na veľký dopyt Rusov, ktorí nie sú ochotní kvôli hodnote rubľa platiť európske ceny, vlekári v areáli Roza Chutor zvýšili cenu skipasov o viac než 40 percent, napísal portál The Moscow Times.

Pokles kurzu rubľa, ktorý v posledných týždňoch prelamuje rekordné minimá voči doláru, a rastúca inflácia spôsobili, že mnohí Rusi si už nemôžu lyžiarsku dovolenku v západnej Európe dovoliť. Hľadajú preto náhradu vo svojej vlasti. A práve Soči, ktoré tento rok hostilo zimné olympijské hry, je vďaka zánovnému lyžiarskemu zázemiu ich najčastejšou voľbou.

Tohtoročná sezóna v Roza Chutor začne v piatok 12. decembra. Záujem o lyžovanie je tam vraj tak veľký, že stredisko od 1. do 10. januára kvôli bezpečnosti zjazdárov obmedzí počet skipasov na 9500 kusov. "Sme nútení urobiť množstvo opatrení, ktoré v tomto prípade nie sú populárne," uviedlo lyžiarske stredisko. Ubytovacie zariadenia v horskom stredisku pri Soči hlási na silvestra obsadené všetky izby, oznámil viceprezident združenia ruských cestovných kancelárií ATOR Ilja Umanskij.

Najviac kritizované je predovšetkým zdraženie. The Moscow Times k tomu poznamenal, že už vznikla petícia, v ktorej sa nespokojní Rusi dožadujú zlacnenia permanentiek. Za jednodňový skipas zaplatia lyžiari v tradične najpopulárnejšom období od 26. decembra do 10. januára 2650 rubľov (necelých  40 eur).

V okolí Soči sú vedľa Roza Chutor ešte tri ďalšie lyžiarske strediská. Dve z nich, ktorými sú Laura a Alpik, prevádzkuje štátny plynárenský koncern Gazprom. Tretí, Gornaja Karusel,patrí poprednej ruskej banke Sberbank. Tieto tri areály pojmú dohromady asi 8000 lyžiarov. Vo vianočnej sezóne tam jednodňové lyžovanie vyjde na 1800 rubľov (takmer 27 eur).

Jeden dolár sa teraz predáva za zhruba 55 rubľov, pred rokom stál 32 rubľov. Hodnota rubľa k doláru sa tak znížila asi o 42 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy