Cyperská ekonomika v treťom kvartáli oslabila o 0,3 %

Cyperská ekonomika v treťom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tohto roka poklesla o revidovaných 0,3 %. Hrubý domáci produkt krajiny sa v sledovanom kvartáli v porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka znížil o 1,8 %. Medzikvartálne aj medziročné výsledky poukazujú na zmiernenie tempa prepadu ekonomiky v porovnaní s rýchlymi odhadmi, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny 14. novembra.

Recesia na Cypre sa podľa očakávaní zmierni aj v porovnaní s minulým rokom. Úrady totiž predpokladajú, že cyperská ekonomika oslabí v tomto roku o 2,8 % po tom, ako v predchádzajúcom roku klesla o 3 %. V budúcom roku by sa mala ekonomika krajiny vrátiť k rastu a pripísať si približne 0,5 %.

Cyprus, ktorý je jedným z najmenších členov eurozóny, sa v marci 2013 dohodol s Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou na tom, že mu poskytnú balíček finančnej pomoci v sume 10 mld. eur. Dve veľké cyperské banky totiž takmer úplne zničil negatívny vplyv gréckej dlhovej krízy. Cyprus výmenou za pomoc súhlasil so sériou bolestivých reforiem, vrátane prepúšťania v bankovom sektore.

Súvisiace články

Aktuálne správy