Rakúsky HDP sa v treťom kvartáli zmenšil o 0,1 %

Rakúsky inštitút WIFO na základe predbežných údajov za aktuálny štvrťrok nevylučuje, že krajinu zasiahne technická recesia

Rakúska ekonomika sa v treťom štvrťroku na medzikvartálnej báze zmenšila o 0,1 %. Pod oslabenie sa podpísal pokles exportu a utlmená domáca spotreba. Informoval o tom inštitút WIFO, ktorý sa podieľa na tvorbe vládnych hospodárskych politík. Predbežné údaje za aktuálny štvrťrok podľa inštitútu naznačujú, že Rakúsko sa môže ocitnúť v technickej recesii. Tú ekonómovia zvyčajne definujú ako medzikvartálny pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v dvoch za sebou nasledujúcich štvrťrokoch.

V druhom kvartáli rakúska ekonomika po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy oproti prvým trom mesiacom roka posilnila o 0,1 %. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška rakúsky HDP v treťom kvartáli klesol o 0,1 % po potom, čo sa v druhom kvartáli medziročne zväčšil o 0,7 %.

Rakúska centrálna banka minulý týždeň v piatok zhoršila výhľad ekonomiky na nasledujúce dva roky. Zdôvodnila to spomalením na exportných trhoch, slabými investíciami a utlmeným spotrebiteľským dopytom. Výhľad budúcoročného rastu zhoršila na 1,9 % z júlovej prognózy 0,7 %. V roku 2016 počíta s posilnením výkonu ekonomiky o 1,6 % namiesto skoršie uvádzaných 2,1 %. Výhľad pre tento rok banka zhoršila už v auguste, keď uviedla, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v roku 2014 pravdepodobne vzrastie o 0,4 % a nie o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy