ConocoPhillips v budúcom roku minie menej na investície

Kapitálové výdavky americkej ropnej a plynárenskej firmy sa v roku 2015 sa zmenšia o 20 % na sumu 13,5 mld. USD

Americká ropná a plynárenská spoločnosť ConocoPhillips oznámila, že jej kapitálové výdavky v roku 2015 sa znížia o 20 % na sumu 13,5 mld. USD v dôsledku prudkého poklesu globálnych cien ropy. Firma uviedla, že „odloží významné investície“ v Kanade a americkom štáte Texas a tiež investície do ťažby z ložiska bridlicovej ropy Niobrara, ktoré sa rozprestiera na územiach amerických štátov Colorado, Wyoming, Nebraska a Kansas. Spoločnosť ConocoPhillips ďalej uviedla, že menej vynaloží aj na veľké projekty, z ktorých mnohé sú už takmer dokončené.

Podľa údajov nórskej poradenskej firmy Rystad Energy sa v budúcom roku vo svete pravdepodobne pozastavia projekty v ropnom a plynárenskom odvetví v hodnote viac ako 150 mld. USD. Niekoľkí ropní producenti schválili menšie rozpočty pre rok 2015 v reakcii na to, že ceny ropy sa od júna znížili o 42 %.

Cena londýnskej ropy Brent v pondelok klesla pod úroveň 67 USD za barel. Dostala sa tak na nové päťročné minimum vzhľadom na prognózy, že globálny prebytok ropy bude stúpať do budúceho roka. Hodnota akcií spoločnosti ConocoPhillips sa za posledných šesť mesiacov pre klesajúce ceny ropy znížila o 16 %.

(1 EUR = 1,2258 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy