Európske hospodárstvo sa podľa OECD spomaľuje

Organizácia krajín pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj uviedla, že zložený vedúci indikátor (CLI), ktorý signalizuje budúcu ekonomickú aktivitu, oslabil v prípade Nemecka a Talianska, ale posilnil v prípade Francúzska

Rast európskej ekonomiky sa bude naďalej spomaľovať, hoci hospodárstvo Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) ako celok bude pokračovať v stabilnom raste. Zložený vedúci indikátor (CLI), ktorý signalizuje budúcu ekonomickú aktivitu, bol v októbri pre celú OECD rovnako ako v septembri na úrovni 100,4 bodu. V prípade Nemecka však indikátor v októbri oslabil na 99,5 bodu zo septembrových 99,7 bodu.

Rovnako ako nemecký aj taliansky CLI oslabil, a to na 101,1 bodu z úrovne 101,2 bodu. Zložený vedúci indikátor pre Francúzsko však v októbri posilnil na 100,3 bodu zo septembrových 100,2 bodu, čo signalizuje stabilný rast hospodárstva krajiny. V prípade Veľkej Británie CLI klesol z relatívne vysokej hodnoty 100,5 bodu na 100,4 bodu.

Zložené vedúce indikátory Spojených štátov amerických, Kanady, Číny a Brazílie naznačujú stabilný rast. OECD ďalej uviedla, že v prípade Japonska CLI naznačil pozitívne zmeny, ale ruský CLI signalizoval spomalenie hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy