Draghi: Nie sme tu od toho, aby sme učili štáty, čo majú robiť

, bloomberg Foto: SITA

ECB na decembrovom zasadnutí ponechala základnú sadzbu na 0,05 %, depozitnú sadzbu na -0,20 % a refinančnú sadzbu na 0,30 %. Viac prezradil Mario Draghi na tlačovej konferencii.

Rozhodli sme sa nechať hlavné úrokové sadzby bezo zmeny. Začali sme nakupovať dlhopisy istené aktívami, tento program bude pokračovať najmenej dva roky. Tieto opatrenia budú mať výrazný vplyv na bilanciu ECB. V nasledujúcich mesiacoch budú tieto opatrenia ďalej uvoľňovať našu politiku.

Na začiatku budúceho roka zhodnotíme vplyv našich opatrení a výhľad do budúcnosti. Pokiaľ by malo hroziť dlhšie obdobie nízkej inflácie, Výkonná rada jednomyseľne súhlasí s tým, že by sme zapojili ďalšie, prípadne aj nekonvenčné opatrenia v rámci nášho mandátu.

Naším cieľom je stabilná cenová hladina a strednodobé inflačné očakávania.

Domáci dopyt by mala podporovať naše menová politika, fiškálne štrukturálne reformy aj nízke ceny energií. Dopyt po exporte by mal rásť vďaka zlepšujúcej sa situácii globálnej ekonomiky.

Reálny HDP v tomto roku vzrastie podľa novej predikcie o 0,8 %, o percento v roku 2015 a o 1,5 % v roku 2016. Oproti septembrovým predpovediam sme svoj postoj ohľadom vývoja reálneho HDP revidovali výrazne nižšie. V septembri ECB čakala 0,9 % v roku 2014, 1,6 % v roku 2015 a 1,9 % v roku 2016.

Inflácia by mala byť tento rok 0,5 %, 0,7 % v roku 2015 a 1,3 % v roku 2016. Oproti septembrovým projekciám sme opäť revidovali predikciu výrazne nižšie. Nezahŕňa však nedávny výrazný pokles cien ropy. V nasledujúcich mesiacoch by teda mohla inflácia opäť krátko klesnúť, než začne stúpať, a to kvôli poklesu cien ropy.

ECB bude sledovať vývoj na trhoch, predovšetkým bude sledovať cenu ropy. Zmeny ceny ropy veľmi dôležité a je potrebné ich veľmi zvažovať. Majú priame aj nepriame vplyvy, z ktorých niektoré pozitívne, niektoré negatívne.

Medziročný rast úverov domácnostiam zrýchlil na 0,6 % v októbri z 0,5% v septembri.

Musíme ďalej pozorne sledovať vývoj na trhoch a byť pripravení zasiahnuť a použiť ďalšie opatrenia na uvoľnenie politiky, ak to bude potrebné. Avšak pokiaľ ide o ďalšie oblasti, napríklad zlepšovanie situácie na trhu práce, alebo podmienok pre podnikanie, je potrebné zapojiť iné politiky než len monetárne. Fiškálna politika by mala podporovať ekonomické oživovanie a zároveň dodržiavať Pakt rastu a stability.

Plán, ktorý na konci novembra oznámila Európska komisia na podporu investícií, takisto pomôže ekonomickému oživeniu.

Nízke ceny energií sa prejavia v inflácii, ale tiež v jadrovej inflácii. Efekt by mohol byť až 0,4 % v budúcom roku a 0,1 percenta v roku 2016.

Čoskoro, znamená skoro, neznamená to na ďalšom zasadnutí , vyjadril sa Draghi k programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Junckerovmu plánu investícií veľmi veríme.

Je ťažké odhadnúť presný vplyv TLTRO, pretože banky vykonávajú ešte ďalšie operácie okrem TLTRO.

Výkonná rada ECB nie je jednomyseľná ohľadom budúceho zloženia súvahy. Väčšina sa vyjadrila v určitom zmysle, nie je to však jednomyseľné rozhodnutie. Vo Výkonnej rade prebiehala bohatá diskusia. Riešili sme ďalšie možné opatrenia vrátane kvantitatívneho uvoľňovania a budeme vás o nich priebežne informovať.

ECB nepripustí dlhodobé odchýlenie od cenovej stability.

Doteraz zavedené opatrenia ECB ešte nemali možnosť plne zafungovať.

Finálne rozhodnutie ohľadom konsolidácie a štrukturálnych reforiem Francúzska a Talianska je v rukách Európskej komisie, tá musí posúdiť, či to stačí. Mnoho ľudí sa obáva, že štáty stratia národnú suverenitu, keď sa budú štrukturálne reformy riešiť hromadne. O tom to nie je. Nie je to o strate národnej suverenity, je to o zdieľaní a prenechaní na určitý nadnárodný orgán.

ECB sa ohľadom kvantitatívneho uvoľňovania ešte nijako finálne nerozhodla. Na rozhodnutie o kvantitatívnom uvoľňovaní nepotrebujeme jednohlasný súhlas celej rady. Máme jasný mandát a tým sa budeme riadiť.

Kvantitatívne uvoľňovanie bolo úspešné v Spojených štátoch a Veľkej Británii. V Japonsku je to zložitejšie, tam bolo zapojených mnoho ďalších faktorov vrátane reforiem a úsporných opatrení. QE má niekoľko dopadov. Jedným z nich je signál, zjavná ochota centrálnej banky držať uvoľnenú politiku dlhšiu dobu.

Je potrebné brať do úvahy vstupné podmienky, ktoré panujú pred začatím QE. V USA to boli iné podmienky, keď sa rozhodli spustiť QE, iné sú teraz v eurozóne. Dovoľte nám najprv vymyslieť plán QE, potom budeme odpovedať na otázky ohľadom QE.

ECB rokovala o možnom nákupe všetkého okrem zlata.

Náš mandát je udržiavať cenovú stabilitu, konkrétne infláciu blízko, ale pod 2 %. Po novom bude ECB tiež ako supervízor dohliadať na zdravie bánk v eurozóne, ktoré by mali svojim zdravím a stabilitou zaisťovať správny priebeh plánu na podporu investícií.

Menový kurz nie je naším cieľom, je však dôležitý pre rast a stabilitu. Nakupovanie zahraničných aktív by bola už intervencia.

Výkonná rada rieši monetárnu politiku ako takú a dnes konkrétne sme riešili možnosti QE, teda nákupy štátnych dlhopisov, ale nielen tých, samozrejme aj ostatných dlhopisov. Ale to neznamená, že bude ECB monetárne financovať jednotlivé štáty, to by bolo proti Dohovoru a ECB nebude nikdy konať proti Dohovoru.

Nie sme politici, musíme konať v rozmedzí mandátu a ten je veľmi jasný – cenová stabilita.

Nie sme tu od toho, aby sme učili štáty, čo majú robiť, alebo hodnotili, čo urobili. Sme tu čisto preto, aby sme strážili cenovú stabilitu.Myslíte, že by sme na zasadnutiach riešili veci, o ktorých vieme, že sú nelegálne a nemôžeme k nim pristúpiť? Myslíte, že by to bolo dobré využitie nášho času? Môžeme riešiť len veci, ktoré sú v rámci nášho mandátu, zaoberať sa niečím iným, než je náš mandát, by bolo ilegálne a zbytočné.

Veríme, že program nákupu dlhopisov istených aktívami (ABS) pomôže s urovnaním nerovností na niektorých úverových trhoch. Objem je nízky čiastočne kvôli tomu, že sme ešte len teraz začali, čiastočne kvôli tomu, že je koniec roka, ale čiastočne aj preto, že nechceme z trhu vytlačiť súkromných investorov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy