Ekonomika USA ďalej rastie, čo ponúkne posledné tohtoročné zasadnutie ECB?

, ČTK;BH Securities Foto: SITA

Americká ekonomika pokračuje počas posledného mesiaca a pol v expanzii. Solídny rast bol zjavný najmä u spotrebiteľských výdavkov, ktoré dostali vzpruhu vďaka lacnému benzínu. Aj šéf európskej centrálnej banky chce predstaviť na záver roka množstvo noviniek. Názory na ne sa ale rôznia.

Zlepšovanie najväčšej svetovej ekonómky okrem iného odráža to, že Fed prvýkrát v tomto roku nemal potrebu vymedzovať v správe o vývoji ekonomiky zvanej Béžová kniha,  tempo rastu prívlastkom "mierne". Manažéri firiem sú podľa čiastkových hlásení od Federálnych rezervných bánk z dvanástich menových dištriktov naďalej optimistickí a sila ekonomiky sa prejavuje aj v priemyselnom sektore a na trhu práce.

"Spotrebiteľské výdavky si v októbri a novembri vo väčšine dištriktov udržali trend zvýšeného rastu," uviedol Fed. "Niektorí označujú za jeden z príspevkov k vyšším výdavkom nižšie ceny benzínu, iní, skorý nástup mrazivého počasia čo povzbudilo v niektorých oblastiach k nákupom zimného tovaru," dodáva správa.

Zamestnávatelia niekde bojujú o udržanie kľúčových pracovníkov a ponúkajú nové miesta v sektoroch informačných technológií, strojárstva, právnych a zdravotných služieb, spracovateľského priemyslu a v doprave. Rad dištriktov hlási mierne zvýšenie nákladov na pracovnú silu, inflácia ale zostáva utlmená, podotýka v správe Fed.

Údaje z ekonomiky podľa mienky analytikov naznačujú, že Fed bude môcť začať so zvyšovaním krátkodobých úrokových sadzieb až v druhej polovici budúceho roka.

V Európe sa pozornosť bude zajtra sústrediť na vyjadrenia Maria Draghiho, počas posledného tohtoročného rokovania ECB o menovej politike. Draghi by mal byť maximálne konkrétny a priniesť ďalšie argumenty v prospech krokov centrálnej banky zvlášť, keď je ECB tlačená poklesom cien priemyselných výrobcov a spotrebiteľských cien. Odborníci ale tvrdia, že ani toto posledné zasadnutie by sa nemalo preceňovať, pretože ECB chýbajú informácie a spätná väzba o tom, ako jej nástroje môžu v ekonomike eurozóny pôsobiť a aké bude ekonomické prostredie v budúcom roku. Treba brať do úvahy, že skúsenosti z doterajšej podpory (nákupov) sú zatiaľ krátke a nepresvedčivé, objemy podpory boli zatiaľ nízke. Ďalšie kolo TLTRO, ktoré by malo odrážať situáciu v komerčných bankách, je naplánované až po menovom rokovaní, teda s odstupom asi dvoch týždňov. Otáznik sa vznáša nad ekonomickou výkonnosťou eurozóny v štvrtom kvartáli, čo ovplyvňuje aj predpovede na rok budúci. Preto by sa dal zásadnejší názor a razantnejšie kroky ECB očakávať skôr až v januári, či februári.

Nezabúdajme však na čoraz odhodlanejší tón vo vystúpeniach Maria Draghiho, ktorý určite budeme počuť aj teraz. O prípadných pokusoch o rozšírenie nákupov ECB aj na štátne dlhopisy sa v ostatnom čase hovorí celkom často. Trhy by s ním už môžu s určitou mierou kalkulovať. Ťažko ale predpokladať, ako pokusy dopadnú, vzhľadom k pretrvávajúcemu odporu Nemecka.

Zo strany ECB ide zatiaľ v mnohom len o plány. Uskutočnené menové operácie na trhu sa zatiaľ vždy obmedzili len na drobné. Kombinácia nových programov TLTRO, nákupov zaistených dlhopisov a ABS vypustila do finančného priestoru za posledné dva mesiace len cca 210 miliárd euro. Čo je to v porovnaní s uvažovanými viac ako 1000 miliardami?

Zaujímavé bude získať odpoveď na otázku, ako v poslednom období vychádza ECB s nemeckou centrálnou bankou a nemeckým ministerstvom financií. Práve tieto inštitúcie kvantitatívne uvoľňovanie kritizujú. Nejde len o kompetenčné spory, ale aj o to, či môže byť postup európskych inštitúcií a vlád v budúcnosti jednotný, čo ovplyvní skutočný vplyv všetkých opatrení ECB do európskej ekonomiky. Samotná ECB už na to stačiť nemusí.

Súvisiace články

Aktuálne správy