Prebytok zahraničného obchodu Maďarska sa zvýšil

Zahraničný obchod Maďarska za september podľa konečných údajov vykázal prebytok v objeme 938,7 mil. eur. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny KSH. Podľa predbežného odhadu bol prebytok na úrovni 952,7 mil. eur. Maďarský export medziročne posilnil o 9 % a import sa v porovnaní so septembrom minulého roka zvýšil o 10 %. Za január až september bol obchodný prebytok krajiny na úrovni 4,98 mld. eur. V rovnakom období roka 2013 bol v sume 4,88 mld. eur.

Podiel členských krajín Európskej únie na dovoze Maďarska v období januára až septembra bol na úrovni 75 %. Na trhy členov EÚ v rovnakom období smerovalo 79 % maďarského vývozu. Export na trhy EÚ medziročne posilnil o 9,6 % a import sa zväčšil o 14 %. V obchode so štátmi EÚ Maďarsko počas januára až septembra dosiahlo prebytok 6,1 mld. eur. Medziročne tak klesol o 1,016 mld. eur.

Maďarský export na trhy mimo EÚ v období januára až septembra medziročne vzrástol o 1,3 % a dovoz z týchto trhov sa zmenšil o 3,1 %. V obchode s krajinami mimo EÚ krajina evidovala deficit 1,1 mld. eur, čiže medziročne klesol o 1,121 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy