V jadrovej elektrárni na Ukrajine došlo k havárii; radiácia neunikla

V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny došlo k havárii, informoval dnes v Kyjeve ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
„Vieme, že tam došlo k nehode,“ uviedol Jaceňuk. V súvislosti s tým vyzval nového ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna, aby zvolal tlačovú konferenciu, záležitosť vysvetlil a informoval, kedy bude problém vyriešený a aké kroky budú prijaté v záujme normálneho zásobovania elektrickou energiou na celej Ukrajine.
Demčyšyn na tlačovej konferencii uviedol, že nehoda nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie. „Nie je problém s reaktormi,“ spresnil minister.
Dodal, že nehoda ovplyvnila výstupný výkon systému a „v nijakom prípade“ nesúvisela so samotnou výrobou elektriny.
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila. Podľa medzinárodnej konvencie, prijatej po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle z roku 1986, by jej každá krajina mala nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.
Tlačová agentúra Interfax Ukrajina informovala, že k havárii došlo na treťom, 1000-megawattovom bloku elektrárne. Agentúra DPA spresnila, že k nej došlo 28. novembra. Podľa Interfaxu i podľa dnešného vyhlásenia ministra Demčyšyna by blok mali spustiť do prevádzky opäť 5. decembra.
Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia na Ukrajine. Celkový inštalovaný výkon dosahuje 6000 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy