Nefinančné podniky v 3. kvartáli so ziskom 2,4 mld. eur

Nefinančné korporácie vytvorili v treťom kvartáli tohto roka zisk 2,4 mld. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 267,9 mil. eur, resp. o 12,6 %. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. Celkovú ziskovosť najvýznamnejšie ovplyvnil kladný hospodársky výsledok v priemyselnej výrobe v objeme 672,3 mil. eur. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bol zisk 432,8 mil. eur, vo veľkoobchode a maloobchode a v oprave motorových vozidiel a motocyklov to bolo 365,4 mil. eur.

V činnostiach v oblasti nehnuteľností, odborných, vedeckých a technických činnostiach, administratívnych a podporných službách zisk predstavoval 291,4 mil. eur a v doprave a skladovaní, ubytovacích a stravovacích službách to bola suma 185 mil. eur.

Zvýšenie zisku súviselo podľa úradu v rozhodujúcej miere s jeho medziročným nárastom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 394,6 mil. eur. Vo vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci, umení, zábave, rekreácii, ostatných činnostiach vzrástol o 68,2 mil. eur. V dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov vzrástol o 31,3 mil. eur.

Za celých deväť mesiacov nefinančné korporácie na Slovensku vyprodukovali zisk v objeme 6,655 mld. eur. V medziročnom porovnaní je to však pokles o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy