Francúzsko zníži v roku 2015 deficit na 4,1 % HDP

Vláda v Paríži sa chce vyhnúť sankciám pre porušenie rozpočtových pravidiel EÚ. Podľa skorších plánov mal deficit verejných financií druhej najväčšej ekonomiky eurozóny v budúcom roku klesnúť na 4,3 % HDP.

Francúzsko v budúcom roku zníži svoj deficit verejných financií na 4,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) namiesto skoršie plánovaných 4,3 %. Dodatočné úsporné opatrenia oznámila vláda v Paríži v snahe vyhnúť sa sankciám pre porušenie maastrichtských pravidiel EÚ. Francúzsko zníži v budúcom roku deficit na 4,1 % HDP bez toho, aby zmenilo základné smerovanie svojej rozpočtovej politiky, uviedol v stredu minister financií Michel Sapin. Vďaka dodatočným príjmom a úsporám vláda získa 1,6 mld. eur, 800 mil. eur prinesie boj proti korupcii a ďalších 1,2 mld. eur iné opatrenia, dodal Sapin.

EÚ stanovuje pre výšku rozpočtových schodkov členských krajín limit na úrovni troch percent HDP. Ten sa Francúzsko pôvodne zaviazalo splniť už v roku 2013. Európska komisia vlani poskytla Parížu na dosiahnutie tohto cieľa dvojročný odklad, v septembri však tamojšia vláda oznámila, že schodok v roku 2015 klesne iba na 4,3 % z tohtoročných odhadovaných 4,4 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy