Weidmann odmietol prípadnú manipuláciu kurzu eura

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v utorok odmietol, že by Európska centrálna banka (ECB) mohla úmyselne znižovať hodnotu spoločnej európskej meny

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v utorok odmietol domnienky, že by Európska centrálna banka (ECB) mohla úmyselne znižovať hodnotu spoločnej európskej meny. Zároveň označil akékoľvek manipulácie výmenného kurzu za „nebezpečné“. Weidmann odmietol, že by sa na stretnutí ministrov a centrálnych bankárov Nemecka a Francúzska hovorilo o tom, že slabšie euro by podporilo hospodársky rast eurozóny.

„Samozrejme, že výmenný kurz mien hrá úlohu, keďže vstupuje do skupiny údajov, ktoré ovplyvňujú rast a budúcu infláciu. Samozrejme odlišná monetárna politika na oboch stranách Atlantiku hrá úlohu pri určovaní výmenného kurzu. Výmenný kurz mien je významná premenná,“ povedal Weidmann. „Rozlišoval by som medzi týmto a manipuláciou výmenného kurzu s cieľom získať konkurenčnú výhodu. Toto je politika, ktorá neplní naše ciele a je nebezpečná,“ doplnil. „Mohlo by to skončiť pretekmi v devalvácii, ktoré by mali iba porazených. Toto je však politika, ktorú nikto koho poznám, nepresadzuje,“ povedal ďalej Weidmann.

Slabšie euro by podporilo exportérov v eurozóne, ktorí majú problém generovať hospodársky rast. V tomto roku euro voči doláru oslabilo o viac než 9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy