Veľké porovnanie cien benzínu: Zarábame málo, tankujeme draho

, bloomberg Foto: SITA

Američania si mädlia ruky, tankujú najlacnejšie od roku 2010. Ročne dokážu v priemere usporiť až 500 dolárov. Na opačnej strane rebríčka je drahé palivo v Nórsku, alebo India, kde síce vyjde liter benzínu na 90 centov, ale znamená to celodenný zárobok. Smiešne lacný benzín vo Venezuele drží ekonomiku v rovnováhe, aby nevznikol fiškálny chaos.

Bloomberg  zozbieral údaje z 61 krajín podľa priemernej ceny benzínu a porovnal ich s priemernou h dennou mzdou. Do nášho zoznamu sme vybrali len niektoré z nich. Ceny sú zozbierané  za obdobie od 11. do 29. novembra za benzín s najpoužívanejším oktánovým  číslom.

Nórsko 1,96 eura za liter
Priemerný denný príjem: 218,14 eur
Za liter benzínu 0,89 % dennej mzdy
Najdrahší je benzín v Nórsku. V tejto škandinávskej krajine nie je palivo dotované štátom, zisky z ropy sa premietajú do bezplatného vzdelania a na zlepšenie infraštruktúry. Nórske vysoké ceny benzínu sa odrazili aj počte elektromobilov. Krajina má najväčší podiel elektromobilov na svete, čo tvorí takmer 15 percent nových automobilov predaných v tomto roku. Nóri majú aj druhé najvyššie príjmy na svete, môžu si dovoliť vysoké ceny palív aj elektromobilov.

Turecko 1,79 eura za liter
Priemerný denný príjem: 23,26 eur
Za liter benzínu 7,66 % dennej mzdy
Turecko je uhoľná veľmoc, má jedno z najväčších svetových rezerv, podľa odhadov asi  14 miliárd ton. V čase, keď väčšina krajín znižuje závislosť na špinavých palivách, plánuje ministerstvo energetiky v krajine zvýšiť podiel z miestneho uhlia až na 20 percent do roku 2020 zo súčasných  14 percent. V uplynulých rokoch Turecko zvýšilo svoju príjmy prostredníctvom spotrebných daní, ako sú dane z pohonných hmôt, ktoré sú relatívne ľahko presadzujú. Daň z benzínu je tu jedna z najvyšších na svete. Priemerný denný príjem 29 dolárov, 29 percent dennej mzdy potrebujete na galón benzínu.

Taliansko 1,72 eura za liter
Priemerný denný príjem: 77,79 eur
Za liter benzínu 2,19 % denne mzdy
Taliansko sa snaží, aby už malo najdlhší hospodársky prepad čo najskôr za sebou. Drahý benzín a ekonomická neistota šokovali krajinu, kde vlastníctvo automobilu dosahuje jednu z popredných svetových priečok. V posledných šiestich mesiacoch vodiči pocítili určitú úľavu, ceny pohonných hmôt klesli o 13 percent.

Holandsko 1,71 eura za liter
Priemerný denný príjem: 114,68 eur  
Za liter benzínu 1,47 % dennej mzdy
Holanďania milujú bicykle, nečudo, majú najvyššiu daň z pohonných hmôt v EÚ. Tu nájdeme najväčší podiel bicyklov na jedného obyvateľa na svete. Drvivá infraštruktúra je prispôsobená práve tomuto dopravnému prostriedku. Sektor výroby elektrickej energie je už ale iný príbeh. Holandsko je jednou z najviac zaťažených krajín fosílnymi palivami z 29 členov Medzinárodnej energetickej agentúry.

Dánsko 1,62 eura za liter
Priemerný denný príjem: 136,34 eura
Za liter benzínu 1,18 % dennej mzdy
Môže sa pochváliť najmenšou nerovnosťou príjmov, najšťastnejšími ľuďmi a najnižšou mierou korupcie na svete, tvrdia to aspoň štúdie z posledných niekoľkých rokov. Hlavné mesto Kodaň, je tiež možno najviac bike-friendly mesto na svete. Viac ako 50 percent obyvateľov dochádza do práce alebo do školy na bicykli. Aby sa Dáni mali ešte lepšie, klesli ceny benzínu za ostatných 6 mesiacov o 16 percent.

Veľká Británia 1,55 eura za liter
Priemerný denný príjem: 97,04 eura
Za liter benzínu 1,61 % denne mzdy
Vo veľkej Británii sa stále platí viac, než v susedných krajinách, ale vláda už čoskoro zavedie nový nástroj v boji proti cenám pohonných hmôt. Majú to byť dodávky bridlicového plynu. Niektoré náleziská v južnom Anglicku môžu obsahovať miliardy barelov ropy. Británia otvorila svoj región pre licencovanú ťažbu bridlice oponenti ale upozorňujú na hrozbu kontaminácie vody a uvoľňovanie skleníkových plynov.

Portugalsko 1,52 eura za liter
Priemerný denný príjem: 48,12 eura
Za liter benzínu 3,17 % dennej mzdy
Z krajiny pochádza viac než polovica svetovej produkcie korku. Starostlivé ošetrovanie korkových dubov, ktorého kôra sa zberá raz za deväť rokov, im umožňuje prežiť stovky rokov. Daň za benzín je jednou z niekoľkých zavedených v Portugalsku od roku 2001 na ochranu životného prostredia (a teda na ochranu korku). Dane pri vozidlách zohľadňujú emisie oxidu uhličitého a počet valcov. Dane v susednom Španielsku patria k najnižším, čo vedie niektorých portugalských vodičov tankovať radšej  tam.

Belgicko 1,51 eura za liter
Priemerný denný príjem: 103,46 eur
Za liter benzínu 1,45 % dennej mzdy
Belgicko je svedkom jedného z najväčších poklesov ceny benzínu za posledných šesť mesiacov, o 18 percent. Aj tak má ale krajina jeden z najdrahších benzínov na svete. Vďaka vysokému príjmu a nízkej spotrebe to ale až tak rodinný rozpočet nezaťažuje. Belgicko má zanedbateľné zásoby ropy a zemného plynu, musí sa spoliehať na dovoz.

Fínsko 1,51 eura za liter
Priemerný denný príjem: 110,67 eura
Za liter benzínu 1,37 % dennej mzdy
Fíni patria k celosvetovo k najrýchlejším jazdcom. Možno je to spotrebou kofeínu, konzumujú ho trojnásobne viac než Američania. Fíni vyhrali majstrovstvá sveta v rely viac než ktorákoľvek iná krajina a získali viac trofejí v F1 na počet obyvateľov, než akékoľvek iné krajina.

Švajčiarsko 1,50 eura za liter
Priemerný denný príjem: 185,26 eura
Za liter benzínu 0,81 % dennej mzdy
Majú tretie najvyššie príjmy v rebríčku, môžu si dovoliť utrácať trochu viac za benzín. V spotrebe benzínu na osobu je krajina na 11. mieste. Aj cez túto zhovievavosť, Švajčiari majú ekologické cítenie. Investície do vodnej, jadrovej a veternej energie sa riadi emisiami oxidu uhličitého, ktorý produkujú  menej než je polovica priemeru krajín OECD.

Grécko 1,5 eura za liter
Priemerný denný príjem: 48,92 eura
Za liter benzínu 3,17 % dennej mzdy
Grécko ukončilo najhoršiu recesiu za viac než pol storočie. Stálo to dva záchranné balíčky a takmer to vytlačilo krajinu z eurozóny. Gréci už konečne pocítili určitú úľavu na pumpách. Ceny za posledných 6 mesiacov klesli o 20 percent. Len v štyroch krajinách potrebujú viac zo svojej dennej výplaty pri tankovaní svojho auta.

Írsko 1,48 eura za liter
Priemerný denný príjem: 112,30 eura
Za liter benzínu 1,31 % dennej mzdy
Írsko má povesť veľkých pijanov piva. So spotrebou benzínu je to podobné.
 
Nemecko 1,47 eura za liter
Priemerný denný príjem: 103,46 eura
Za liter benzínu 1,42 % dennej mzdy
Vzhľadom k tomu, že pri zjednotení Nemecka v roku 1990 sa krajina zaviazala investovať  34 miliárd eur do dopravnej infraštruktúry na východe, má región najlepšiu diaľničnú sieť. Priemerná cena benzínu v Európe je viac ako dvojnásobok ceny v USA. Nemecký vodič  naplní 55 litrovú nádrž svojho Golfa za 101 dolárov, americký za 42. Cena palív v Nemecku klesla o 18 percent za posledných šesť mesiacov.

Slovinsko 1,42 eura za liter
Priemerný denný príjem: 52,93 eura
Za liter benzínu 2,64 % dennej mzdy
Slovinsko je zelená krajina. Doslova. Chránené parky tvoria 36 percent krajiny, viac než polovicu krajiny pokrývajú lesy. Slovinci spotrebujú len o niečo viac benzínu, ako je svetový priemer a zároveň zarábajú podpriemerne.

Švédsko 1,42 eura za liter
Priemerný denný príjem: 126,71 eura  
Za liter benzínu 1,13 % dennej mzdy
Ceny energie vo Švédsku podliehajú daniam za znečisťovanie. Čerpacie stanice sú povinné predávať alternatívne palivá, ako je etanol, s cieľom znížiť závislosť krajiny na rope. Švédi patria k najväčším spotrebiteľom benzínu na jedného obyvateľa.

Slovensko 1,42 eura za liter
Priemerný denný príjem: 40,90 eura  
Za liter benzínu 3,43 % dennej mzdy
Slovenská vláda trpí po zavedení sankcií proti Rusku. Rusko je najväčším slovenským exportným trhom, mimo EÚ. Smeruje tam takmer všetka slovenská nafta a benzín. Premiér Robert Fico varoval, že sankcie negatívne zasiahnu ekonomický rast krajiny. Slovenské ceny benzínu poklesli o 11 percent za posledných šesť mesiacov. V rebríčku máme 20 najdrahší benzín a to aj z pohľadu priemernej dennej mzdy.

Francúzsko 1,38 eura za liter
Priemerný denný príjem: 99,45 eura  
Za liter benzínu 1,37 % dennej mzdy
Automobilka Peugeot stále pracuje na reštrukturalizácii. Spoločnosť plánuje tento rok zrušiť 11200 pracovných miest vo Francúzsku, ďalších 2450 budúci rok. Cena benzínu, vo Francúzsku známeho ako ako "esencia," klesla o 17 percent za posledných šesť mesiacov

Rakúsko 1,36 eura za liter
Priemerný denný príjem: 112,28 eura
Za liter benzínu 1,21 % dennej mzdy
Rakúšania nakupujú menej benzínu a platia za neho menej, ako je priemer EÚ. Ceny klesli o 10 percent za šesť mesiacov.

Španielsko 1,34 eura za liter
Priemerný denný príjem: 66,57 eura
Za liter benzínu 2,03 % dennej mzdy
Ekonomická stagnácia Španielska sa môže byť konečne chýliť ku koncu. Cena ropy môže byť brzdou. Španielsku totiž nie je jedno, kde nakupuje. Dováža takmer všetku ropu aj zemný plyn a nariadenie vlády obmedzuje dovoz paliva z jednej krajiny, aby boli  zaistené rôznorodé zdroje.

Česká republika 1,33 eura za liter
Priemerný denný príjem: 41,70 eura
Za liter benzínu 3,17 % dennej mzdy
Keď Európania kupujú viac áut, Česi idú do práce ich vyrábať. Krajina vyrobí viac ako milión vozidiel ročne pre firmy ako Toyota, Volkswagen a Hyundai. Nákupy automobilov sú mimoriadne silný ekonomický barometer v Českej republike, kde autá tvoria najväčšiu časť výrobného priemyslu.

Chorvátsko 1,31 eura za liter
Priemerný denný príjem: 29,67 eura  
Za liter benzínu 4,49 % dennej mzdy
Chorvátsko len vlani pristúpilo do EÚ, potrebuje investície n a oživenie rastu po piatich rokoch recesie. Krajiny sa snaží získať peniaze na prieskum zásob ropy a zemného plynu v Jadranskom mori. Pred rokom sa Chorvátsko pripojilo k Maďarsku a Ukrajine, aby vytvorili koridor zemného plynu s cieľom potlačiť závislosť Európy na ruskom palive. Ceny benzínu v Chorvátsku spadli o 16 percent za posledných šesť mesiacov.

Rumunsko 1,30 eura za liter
Priemerný denný príjem: 22,46 eura  
Za liter benzínu 5,81 % dennej mzdy
S odhady ekonomického rastu je cieľ krajiny prijať euro v roku 2019. Prezident Klaus Iohannis, etnický Nemec, je známy svojim postojom proti korupcii. Spotreba benzínu je štvrtinou priemeru zoznamu. Cena benzínu v Rumunsku klesla o 17 percent za posledných šesť mesiacov.

Maďarsko 1,23 eura za liter
Priemerný denný príjem: 28,87 eura  
Za liter benzínu 4,22 % dennej mzdy
Viac ako 80 percent ropy krajina dováža z Ruska. Hospodársky rast Maďarska naďalej vykazuje odolnosť aj napriek spomaleniu automobilovej výroby, čo tvorí jadro odvetvia zodpovedného za pätinu exportu. Cena benzínu klesla o 18 percent za posledných šesť mesiacov.

Poľsko 1,2 eura za liter
Priemerný denný príjem: 31,28 eura  
Za liter benzínu 3,69 % dennej mzdy
Poľsko má z pohľadu Európy relatívne nízku daň z palív. Napriek tomu krajinou otriasol daňový podvod za 943 miliónov dolárov v roku 2012, uvádza poľská organizácia naftového priemyslu a obchodu. Poľsko spolieha na Rusko, 90 percent dovozu ropy a viac ako 80 percent  zemného plynu pochádza z tejto krajiny. Zároveň sa ale snaží prejsť na čistejšie zdroje za cieľ si stanovilo dostať sa na  15,5 percenta z obnoviteľných zdrojov do roku 2020. Od roku 2012 tvorí uhlie stále 55 percent dodávok energie, je to najvyššie číslo v Európe.

Bulharsko 1,19 eura za liter
Priemerný denný príjem: 16,84 eura  
Za liter benzínu 7,13 % dennej mzdy
Opýtajte sa Bulharov či majú drahý benzín. Len pokrútia hlavou. Tam totiž toto gesto znamená áno. S priemerným denným príjmom iba 21 dolárov za deň je to pre tamojších vodičov riadna záťaž.

Rusko 0,69 eura za liter
Priemerný denný príjem: 31,28 eura
Za liter benzínu 2,19 % dennej mzdy
Rusko, jeden z najväčších svetových producentov ropy, má jedny z najlacnejších cien benzínu na svetovom trhu. Napriek tomu sa v krajine pod tlakom z USA a sankcií EÚ, ceny prudko dvihli. Rusko už dalo nemalé peniaze na podporu vlastnej meny. Napriek snahám ale ďalej padá. Priemerný denný

Spojené štáty americké 0,62 eura za liter
Priemerný denný príjem: 120,30 eur  
Za liter benzínu 0,52 % dennej mzdy
Američania sú svedkami najväčšieho poklesu cien benzínu v rebríčku, ceny benzínu klesli na celom svete v priemere o 7,2 percenta v posledných šiestich mesiacoch, v USA o rovných 21. Samozrejme, treba brať do úvahy aj to, na akých autách tam jazdia. Dokonca aj tankovanie za nízke ceny môže ovplyvniť rodinné rozpočty.

Venezuela 0,01 eura za liter
Život, sloboda, či sledovanie najazdených kilometrov. Rôzne krajiny majú rôznu predstavu o právach svojich občanov. V západnej Európe je to prístup k zdravotnej starostlivosti, vo Venezuele má prvenstvo benzín za babku. Venezuela je chudobná krajina s veľkou spotrebou benzínu, kde naplniť nádrž vyjde lacnejšie než šálka kávy. Bývalý prezident Hugo Chávez síce vyzýval ku zníženiu spotreby, ale s tak lacným palivom chýbal potrebný stimul. V poslednej dobe sa Venezuela pokúsila znížiť dotácie, ale vyvolalo to nepokoje, v ktorých prišli o život stovky ľudí. Kým za plnú nádrž Chevroleta Suburban  (viac než 147 litrov) vo Venezuele dáte 1,56 dolára, v USA to bude 114 dolárov a v Nórsku dokonca 361 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy