Výrobné ceny v SR klesli medziročne viac, ako bol priemer EÚ

Ceny priemyselných výrobcov v rámci celej 28-člennej Európskej únie v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesli o 1,5 %. Na Slovensku sa znížili o 4 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v októbri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli o 0,4 % a medziročne oslabili o 1,3 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa ceny priemyselných výrobcov v októbri medzimesačne znížili o 0,5 % a v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesli o 1,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v októbri medzimesačne znížili miernejšie ako bol priemer EÚ, keď oproti septembru klesli o 0,3 %. Medziročný pokles výrobných cien o 4 % bol však na Slovensku spomedzi krajín EÚ tretí najvýraznejší.

V rámci členských štátov Európskej únie klesli v októbri výrobné ceny medzimesačne najviac v Dánsku (-2,3 %), Estónsku, Grécku a Veľkej Británii (zhodne o 1,4 %) a v Holandsku (-1,2 %). V porovnaní s októbrom minulého roka sa výrobné ceny najvýraznejšie znížili v Litve (-5,2 %), Dánsku (-4,5 %) a na Slovensku (-4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy