Rast miezd v Japonsku sa spomalil

Celkové októbrové mzdy v Japonsku medziročne posilnili o 0,5 %, reálne mzdy po úprave o vplyv vývoja spotrebiteľských cien však o 2,8 % klesli.

Rast miezd v Japonsku sa v októbri spomalil, pričom išlo o najpomalšie tempo rastu za osem mesiacov. Reálne zárobky v krajine oslabili už šestnásty mesiac po sebe, čo ohrozuje snahu premiéra Šinza Abeho dosiahnuť udržateľný hospodársky rast a ukončiť obdobie deflácie.

Celkovo októbrové mzdy v Japonsku medziročne posilnili o 0,5 %. Išlo už o ôsmy mesiac ich rastu, ale tempo posilňovania sa v porovnaní so septembrom spomalilo. Negatívne na celkové mzdy zapôsobil pokles zárobkov ľudí pracujúcich na čiastočný úväzok. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnilo japonské ministerstvo práce.

Reálne mzdy po úprave o vplyv vývoja spotrebiteľských cien sa v októbri medziročne znížili o 2,8 %. Reálne zárobky v Japonsku klesajú už od júla 2013, keďže rast platov je menší ako inflácia. Premiér Abe a guvernér japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda vyzývajú firmy, aby pomohli v boji proti 15 rokov trvajúcej deflácii zvýšením miezd a rastom investícií. Nedostatočný rast miezd však vyvoláva pochybnosti o konečnom úspechu premiérovej politiky zameranej na oživenie ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy