Slovensko a Srbsko uzavreli dohodu o kombinovanej doprave

Medzivládna dohoda o kombinovanej doprave medzi Slovenskom a Srbskom zjednoduší podmienky medzinárodnej prepravy tovaru medzi oboma štátmi. Dohodu podpísal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák so srbskou ministerkou stavebníctva, dopravy a infraštruktúry Zoranou Mihajlović v pondelok v Bratislave.

„Táto dohoda otvára dvere prepravcom na trhy oboch krajín a posúva Srbsko v kombinovanej doprave vo vzťahu k Slovensku na rovnakú úroveň oprávnení, aké má Slovensko vzájomne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie,“ povedal Lajčák. Obe krajiny tak podľa neho môžu spoločne prispieť k zlepšeniu životného prostredia a presunu nákladnej cestnej dopravy na iné druhy dopravy. Slovensko uzavrelo doteraz trinásť medzinárodných dohôd o kombinovanej doprave, jedenásť z nich bolo pre slovenských prepravcov prínosom v období, keď Slovensko nebolo členom EÚ.

Kombinovaná doprava je progresívny dopravný systém, ktorý sa najmä v rámci EÚ čoraz viac presadzuje. Biela kniha dopravy z roku 2011 predpokladá, že EÚ bude mať do roku 2030 plne funkčnú multimodálnu základnú sieť TEN-T. Do roku 2030 sa má 30 % nákladnej dopravy na prepravnú vzdialenosť nad 300 kilometrov presunúť z cestnej na iné druhy dopravy. V rámci EÚ upravuje prevádzkovanie kombinovanej dopravy právny režim, ktorý zjednodušuje a liberalizuje pravidlá tak, aby tomuto systému neboli kladené do cesty žiadne prekážky alebo obmedzenia. Tieto pravidlá však platia iba medzi členskými štátmi EÚ. Vo vzťahu k tretím krajinám stále platí systém kvót a povolení pre jednotlivé dopravné druhy, ktoré kombinovanú dopravu vo svojej podstate obmedzujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy