Bankrot južného krídla eurozóny je vylúčený, skutočne?

, globalresearch.ca Foto: SITA

Čoraz častejšie je počuť hlasy tých, ktorí v Španielsku volajú po odchode od eura. Rovnako aj v Taliansku a v Grécku, ale tam to nie je nič nové. Hoci historická skúsenosť ukazuje, že oddlženie bolo v minulosti riešené odpísaním dlhu, tak vo vyspelých ako aj v rozvíjajúcich sa krajinách. Prečo to teraz v Európe nejde? Čo sa zmenilo?

Výrazne sa posunula ochota centrálnych bánk nabrať na svoje plecia nadmerné dlhy, ktoré európske krajiny nahromadili. Aktuálne všetko nasvedčuje tomu, že práve toto riešenie dostane v eurozóne prednosť, takže bilancie centrálnych bánk ešte výrazne vzrastú. To ale neznamená, že odpísanie dlhu tradičným spôsobom, takzvaný default, neschopnosť splácať dlh, plniť svoje záväzky, teda bankrot, je vylúčený. V ostatných mesiacoch mu je navyše naklonených, aspoň podľa volebných preferencií, stále viac ľudí v Španielsku aj iných krajinách.

Môže za to dlhé obdobie vysokej nezamestnanosti, nerovnosť príjmov, frustrácie a depresie. Živné podhubie pre rast popularity populistických strán, ktoré vo svojom slovníku majú heslá ako "zbavme sa dlhov, nesplácajme, nebudeme predsa platiť tým bohatým zahraničným finančníkom".

Pritom nejde o žiadnu margináliu. V Taliansku má Hnutie piatich hviezd 2 % podporu, Koalíciu radikálnej ľavice (SYRIZA) v Grécku podporuje viac než 30 % voličov a španielska Podemos (Môžeme) aktuálne disponuje 28 % potenciálnych hlasov voličov.

Giuseppe Piero "Beppe" Grillo, vodca Hnutia piatich hviezd, v polovici októbra oznámil, že v novembri podá jeho strana petíciu na podporu referenda o odchode Talianska z eurozóny. Grillo povedal, že všetko bude pripravené, aby hlasovanie mohlo prebehnúť v decembri 2015. "Ak parlament dostane jeden milión podpisov, tak mu nezostane nič iné ako vyhovieť záujmom Talianov a zvážiť záležitosť s usporiadaním referenda. Vôbec nepochybujeme, že takýto zákon bude prijatý, a že k referendu dôjde. Navyše, podľa údajov, ktoré máme k dispozícii, budú Taliani hlasovať pre odchod z Eurozóny," povedal Carlo Silbilia, člen Hnutia piatich hviezd.

Beppe Grillo

Silbilia dodal, že od zavedenia eura v Taliansku sa štátny dlh dramaticky zdvihol a nová mena spôsobila aj nárast nákladov práce, čo viedlo k poklesu výroby. Podľa Silbiliu vedie Hnutie piatich hviezd kampaň nielen za návrat talianskej líry, ale aj za monetárnu suverenitu. Odsek A Článku 117 talianskej ústavy jasne uvádza, že len štát má právo zodpovedať za menovú politiku, čo znamená, že je to Taliansko, nie Európska únia. Preto sme odhodlaní získať monetárnu suverenitu, ktorá nám umožní kontrolovať vydávanie peňazí na úrovni štátu. Štátna banka, ktorú v tomto okamihu nemáme, by sa v Taliansku ešte len mala vytvoriť, pretože ako je známe, v Talianskej národnej banke má podiel súkromný kapitál.

Sibilia zdôrazňoval, že opustenie eurozóny neznamená opustenie Európskej únie. Verí však, že krajiny by mali pred vstupom do eurozóny zvažovať nielen potenciálne prínosy, tak aj nepriaznivé vplyvy. „My v Taliansku sme naleteli médiám, veľkým 'profesorom a pseudo-ekonómom, ukázalo sa, že títo neboli schopní predpovedať krízu, ktorú práve zažívame. Preto apelujem na krajiny, ktoré uvažujú o možnosti pripojiť sa k eurozóne, napr. Chorvátsko, aby dôkladne analyzovali, či im takýto krok vôbec niečo prinesie.“

Hnutie piatich hviezd skončilo pri voľbách do Európskeho parlamentu 2014 druhé s asi 21 percentami hlasov. Jedným z hlavných volebných sľubov tejto strany bolo usporiadanie referenda o členstve v eure, hoci talianska ústava nemá ustanovenie o rušenie medzinárodných dohôd referendom.

Výnosy dlhopisov na periférii eurozóny vypovedajú o mnohom. V každom prípade ale dokladajú, že trh s bankrotmi na juhu Európy príliš neráta. Mario Draghi pred viac ako dvoma rokmi sľúbil, že ECB urobí všetko pre to, aby sa euro udržalo. Trh mu verí, to je evidentné, aj keď sa možno od ECB čakajú zázraky. Populistické strany v Španielsku alebo v Grécku ale otvorene hovoria o návrate k národným menám a opustení eura. Len aby sa tieto zázraky nakoniec nediali len v krajinách, ktoré to zase až tak veľmi nepotrebujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy