Nevedela plávať, aj tak do vody skočila: Šesť životných lekcií od najsexi miliardárky sveta

, news.com.au Foto: SITA

Sara Blakely nie je podobná žiadnemu inému úspešnému podnikateľovi na tejto planéte. Vo svojich dvadsiatich predávala faxy v horúcom podnebí Floridy. Nenávidela, keď jej bolo vidieť pančuchy v otvorenej špičke lodičiek. A tak jedného dňa svoje pančuchy odstrihla. Tým sa zrodila myšlienka rozbehnúť vlastný biznis.

Sara si všimla, ako pančuchový tovar vyvoláva efekt chudej postavy, vedela, že ženy po celom svete by mohli z niečoho takéhoto ťažiť. A tak to skúsila, mala 25 keď začala budovať jednu zo svetovo najznámejších a najpopulárnejších značiek. Dnes jej spoločnosť Spanx ponúka viac ako 200 výrobkov, k dispozícii sú vo viac ako 60 krajinách sveta.

Mimoriadne úspešná, ako najmladšia žena miliardárka, ktorá sa k majetku dopracovala vlastným biznisom, sa dostala aj na obálku časopisu Forbes. Časopis Time ju vybral do rebríčka 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

V roku 2013, sa pridala k Billovi Gatesovi a Warrenovi Buffetovi. Gates ju pozval na večeru, aby zistil, či by mala záujem zapojiť sa do charity. Skončilo to tak, že darovala polovicu svojho majetku na podporu posilnenia postavenia žien. Sara má dnes 43 rokov a je matkou troch detí. Je to silná osobnosť, inšpirácia pre tisícky začínajúcich podnikateľov. Pre news.com.au zozbierala niektoré kľúčové životné lekcie, aby pomohla aj ďalším nastúpiť cestu k úspechu.

Vždy si dôverujte
Sebadôvera je čosi ako sval. Čím viac trénujete, tým silnejšia bude. Odhalila som to tak, že som si sama sebe kládla nejaké osobné otázky a bola som spokojná pri ich odpovediach. Trénujem to nahlas keď šoférujem. Mám asi 45 minút jazdy autom každé ráno, je to naozaj pre mňa dôležitý a cenný čas. Myšlienke Spanx som verila aj keď som sa rozhodovala do toho pustiť na vlastnú päsť. Aj keď všetci, ktorých som oslovila, hovorili "nie". Videla som, čo tento výrobok urobil so mnou a nikdy som to nestratila zo zreteľa.

Zabudnite na autopilota
Tak často v živote robíme veci, podľa toho ako nám to niekto iný ukázal. Zastavte sa a urobte si duševné cvičenie. Zavrite si oči a zostaňte na chvíľu sami so sebou. "Ak by mi nikto neukázal, ako mám robiť svoju prácu, ako by som ju asi robil? Pokiaľ by mi nikto neukázal, ako byť rodičom, aký by som bol rodič? Keby mi nikto neukázal, ako umývať riad, robil by som to rovnakým spôsobom, alebo je ešte nejaká lepšia cesta?" Tým, že si stále budete klásť podobné otázky, vypínate autopilota. Urobte si čas a naučte sa zamyslieť nad sebou.

Nie nič neznamená
Predaj cez telefón vás naučí neuveriteľné životné zručnosti. Už nebude vnímať slovíčko nie, a oôjdete ďalej. To vás naučí, ako vsunúť nohu do dverí, alebo nad niekým vyhrať za menej ako 30 sekúnd. Naučí vás to vytrvalosti. Dva roky mi ľudia hovorili "nie." Pre mňa je to naozaj dôležité, že ani slovíčkom "nie" nie je všetkému koniec. Myslím tým, že som to za ukončené nebrala. Veľa ľudí mi roztrhlo moju vizitku priamo pred tvárou. Musel som nájsť veľa vnútornej sily a ísť ďalej.

Robte (aj) to, čo nepoznáte
Dobrý nápad je ako darček. Spanx je toho dokonalým príkladom. Nikdy som nepodnikala, nikdy som nepracovala v módnom biznise ani maloobchode. Nemala som v tomto odvetví žiadne kontakty. Doslova som do toho skočila a začala to robiť tak, ako som myslela, že by sa to malo, nemala som  tušenie o tom, ako to robia všetci ostatní. Pre to je naozaj dôležité, aby ste mali istotu a dôverovali si, v tom, čo robíte. Myslím si, že v tomto väčšina ľudí uviazne. Vždy hovorím: "to čo neviete, sa môže stať vaším najväčším prínosom, budete iní, a zaistí vám to, že budete robiť veci inak ako ostatní." Nevedomosť je pre väčšinu ľudí obmedzujúca. Je to dôvod, prečo sa zastavia. Ako keby zakopli, "ja neviem, ako sa to má robiť, a tak by som to ani robiť nemal."

Kreativita je všade vôkol
Veľa mojich kreatívnych nápadov pochádza z jednoduchého načúvania ľuďom. Som pozorný divák, skúšam odhaliť to, čo potrebujem vo svojom živote, čo cítim, že mi v ňom úplne chýba. Kreativitu hľadám v časopisoch, ale aj vo farbách a rozhodne v prírode. Čerpám aj sama zo seba, z chvíľky ticha a vlastnej fantázie.

Vyberte si podporu
Strata priateľov, ktorí ma nepodporovali, nie je pre mňa niečo, čím by som sa zaoberala. Je to cesta, počas ktorej sa niektorým ľuďom páčim, iným nie. Je dôležité obklopiť sa ľuďmi, ktorí vás podporujú a veria vám. Ženy predsa nemusia plytvať energiou kvôli mužom. V prípade, že sa ukáže ten pravý, nebude to vyžadovať žiadnu energiu. Nemôžete kontrolovať to, čo si ľudia o vás myslia, takže na to ani nemíňajte svoju energiu, nestrácajte čas. Čo si myslíte o sebe, je zo všetkého to najdôležitejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy