Cena ropy je najnižšia za päť rokov: Pôjde ešte dole, omnoho nižšie

, ČTK;businessinsider Foto: SITA

Svetové ceny ropy zostúpili v pondelkovom ázijskom obchodovaní na viac než päťročné minimá. Ropný trh pokračuje v prudkom poklese, ktorý spustilo štvrtkové rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu nereagovať na tohtoročný cenový zostup obmedzením ťažby.

Severomorská ropa Brent nadviazala na piatkový prepad pod hranicu 70 dolárov za barel a zostúpila až na 67,82 USD, najnižšie od októbra 2009. Po siedmej hodine stredoeurópskeho času sa pohybovala okolo 68,40 dolára a na piatok strácala jeden a trištvrte dolára. Americká ropa WTI sa prepadla až na 64,10 USD, minimum od júla 2009, a neskôr bola okolo 64,50 USD so stratou 1,65 USD.

Obe svetové mierky ropných cien v novembri stratili takmer 20 percent, čo bol najhlbší mesačný prepad ropy za šesť rokov od vyvrcholenia globálnej finančnej krízy na jeseň 2008. V novembri ropa oslabovala piaty mesiac za sebou, uviedla agentúra Reuters.

Kartel OPEC na štvrtkovom zasadnutí vo Viedni rozhodol, že nechá ťažobné limity bez zmeny. Podľa analytikov je cieľom Saudskej Arábie a ďalších krajín Perzského zálivu zastaviť prudký rast ťažby ropy v USA tým, že ceny spadnú pod úroveň, kde sa už ťažba z nových zdrojov na čele s bridlicou neoplatí. To by ukončilo súčasný prebytok ponuky na trhu a podporilo opätovný rast cien.

"OPEC by mohol vystačiť s cenou okolo 60 dolárov za barel, taká cena by ale podkopala veľkú časť konkurencie, napríklad väčšinu americkej bridlicové ropy, a viedla by k odloženiu investícií do budúceho rastu ťažobných kapacít," uviedli v správe k vývoju na trhu analytici austrálskej banky ANZ. "Hrajú dlhú partiu a vsádzajú na to, že ostatní odpadnú," dodali.

Mnoho investorov verilo, že OPEC zastaví niekoľko mesiacov trvajúci pád cien. Opak je však pravdou. Pritom nemožno povedať, že by nikto túto situáciu neočakával. Na Ira Sohn Investment Conference, ktorá sa konala v máji tohto roku, vystúpil človek, ktorý celý tento vývoj predvídal. Svoj príhovor vtedy začal vetou: "ropa pôjde dole, oveľa viac dole…." Takto predstavil svoj výhľad niekoľkomesačného poklesu cien ropy Zach Schreiber, zakladateľ hedžového fondu PointState Capital. V tom čase sa ešte ropa obchodovala na úrovni 108 dolárov za barel a WTI približne za 100 dolárov za barel. "Ropa je dnes ťažená tými istými spoločnosťami, ktoré zaplavili trh zemného plynu obrovským nadbytkom svojej produkcie… Dámy a páni, je to stále tá istá pesnička. " Gro jeho argumentácie bola rastúca produkcia ropy mimo oblasť OPEC, ktorá spôsobila výrazný nárast voľných kapacít. "Tie barely nemajú žiadne odbytiská. Arábia aj Kuvajt jednoducho predávajú lacno, pretože im nič iné nezostáva.“ Situácia na ropnom trhu jednoducho viedla k uspokojeniu potrieb spotrebiteľov a to je podľa jeho slov "ten najväčší zabijak".

Schreiberova pôvodná predpoveď počítala s tým, že sa produkcia nezastaví, kým cena neklesne pod 80 dolárov za barel. Dnes sme ale už o 10 dolárov nižšie, ako je vidieť, tak súčasná situácia nebola pre všetkých tak veľkým prekvapením, píše server Business Insider.

Cenové dno ale za podstatné nepovažuje kanadský miliardár Murray Edwards, predseda Canadian Natural Resource. "Ceny by mohli spadnúť až na 30 – 40 dolárov, podobne tomu bolo na veľmi krátky čas v roku 2008,“ a dodal, že v prípade že by sa tak stalo, neočakáva, že by cena zostala trvalejšie tak nízka. "Lepšia otázka je, kde sa stabilizuje, 70- 75 dolárov nie je zlé pre vytvorenie rovnováhy, neskôr môže rásť na základe dopytu a ponuky," povedal Edwards.

Edwards sa vyjadril pre Financial Post, že vrtné projekty, ktoré sú už v prevádzke tento prepad neodstaví. Odsunie sa realizácia nových projektov. Akcie jeho spoločnosti po zverejnení rozhodnutia OPEC o viac ako 9 %. Opačný názor na vec má Leonid Fedun, podpredseda a člen predstavenstva ruského ropného gigantu OAO Lukoil. "Bridlicový boom je podobný ako dot-com boom. Silní hráči zostanú, slabí zmiznú," povedal v rozhovore pre agentúru Bloomberg. Cieľom OPEC je podľa neho  "vyčistiť" americký trh s bridlicovým plynom. Hneď ako sa to podarí, cena ropy nakoniec vzrastie. "V roku 2016, kedy OPEC dokončí tútu čistku okrajového trhu, cena ropy začne znovu rásť," povedal Fedun pre  Bloomberg.

A pokiaľ ide o zatiaľ posledné hlasovanie členov OPEC, Fedun tvrdí: "väčšina je proti americkému trhu."

Súvisiace články

Aktuálne správy