Motiváciou startupov je podľa KPMG snaha budovať niečo nové

Iba 43 % slovenských startupov motivujú podľa prieskumu Startup survey 2014, ktorý vypracovala spoločnosť KPMG, finančné príjmy zo svojej činnosti.

Hlavnou motiváciou zakladateľov slovenských startupov je snaha budovať niečo nové. Túto možnosť uviedlo v prieskume spoločnosti KPMG Startup survey 2014 až 89 % respondentov. Iba 43 % spoločností vníma ako motiváciu finančné príjmy. Ako ďalej informovala firma, vybudovať produkt alebo službu, čo by mohla zmeniť sektor, v ktorom pôsobí, chce 57 % opýtaných. V oblasti financovania svojho nového podnikania využívajú Slováci prevažne osobné úspory, pätina čerpá finančné prostriedky od priateľov a rodiny.

 

Silnou zbraňou slovenských startupov sú podľa výsledkov prieskumu technické zručnosti. Do popredia tiež vstupujú tvorivé schopnosti ako generovanie nápadov a dizajn produktu. Na druhej strane medzery majú naši začínajúci podnikatelia hlavne vo finančnom plánovaní. Podľa prezidenta spoločnosti ESET Severná Amerika Antona Zajaca by najviac pomohla slovenskému startup ekosystému najmä podpora vlády. Riešením by mohlo byť podľa neho zriadenie fondu, z ktorého by sa spolufinancovali začínajúce podniky, alebo tiež prijatie daňových stimulov.

Až 79 % zakladateľov startupov na Slovensku má vysokoškolské vzdelanie druhého a tretieho stupňa. Na porovnanie medzi začínajúcimi podnikateľmi v USA je to iba 43 %. Medzi tuzemskými startupmi dominujú predovšetkým muži, keď 76 % opýtaných firiem nemalo zastúpenú v radoch zakladateľov ani jednu ženu. Takmer dve tretiny respondentov uviedlo, že pracujú v dvoj alebo trojčlennom tíme a iba 17 % začínajúcich podnikateľov pracuje samostatne.

Zber údajov prieskumu Startup survey 2014 sa uskutočnil v júni a júli tohto roka. Respondenti pozostávali zo štyroch skupín, a to startupy (37 %), korporácie (38 %), subjekty verejného sektora (13 %), organizácie podporujúce startupy (7 %) a investori (5 %). KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Celosvetovo spoločnosť pôsobí v 155 krajinách, pričom zamestnáva celkovo vyše 155 tisíc ľudí. Spoločnosť KPMG Slovensko je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. V súčasnosti zamestnáva viac ako 300 ľudí a má 11 partnerov.

Súvisiace články

Aktuálne správy