Nálada v talianskom priemysle sa zlepšila

Nálada v talianskom priemyselnom sektore sa v novembri už druhý mesiac po sebe mierne zlepšila. Dôvera v rámci širšej ekonomiky však oslabila, keďže talianskemu hospodárstvu sa nedarí dostať z recesie. Index dôvery v odvetví priemyslu, ktorý zostavuje taliansky štatistický úrad ISTAT, v novembri posilnil na 96,3 bodu z októbrovej úrovne 96,1 bodu. Októbrovú hodnotu indexu pritom ISTAT revidoval mierne nahor, keďže podľa predbežných výsledkov prieskumu bola na úrovni 96 bodov. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že index dôvery v priemysle v novembri zostane na úrovni 96 bodov.
Zložený index podnikateľskej dôvery v Taliansku, ktorý štatistický úrad zostavuje kombináciou prieskumov v odvetviach priemyslu, maloobchodu, stavebníctva a služieb, v novembri oslabil na 87,7 bodu z októbrovej smerom nadol revidovanej úrovne 89,2 bodu. Zhoršenie podnikateľskej nálady v sektoroch služieb a stavebníctva totiž prevážilo nad zlepšením nálady v priemyselnom sektore a zvýšením dôvery maloobchodníkov.

Index dôvery talianskych spotrebiteľov ukázal, že nálada Talianov sa zhoršila na deväťmesačné minimum. Stalo sa to napriek tomu, že premiér krajiny Matteo Renzi v tomto roku zaviedol zníženie dane z príjmov. Talianska ekonomika sa v treťom štvrťroku zmenšila o 0,1 %. Hospodárstvo krajiny pritom nedosiahlo rast už trinásť kvartálov po

Súvisiace články

Aktuálne správy