Miera nezamestnanosti v Poľsku sa znížila

Októbrová registrovaná nezamestnanosť v krajine bola na úrovni 11,3 %, v septembri bola vo výške 11,5 %

Registrovaná miera nezamestnanosti v Poľsku sa v októbri znížila na 11,3 % zo septembrovej úrovne 11,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že registrovaná miera nezamestnanosti v Poľsku v októbri klesne miernejšie, a to na úroveň 11,4 %. Nezamestnanosť v krajine podľa prieskumu pracovnej sily bola v treťom kvartáli 8,2 %, čiže sa zmenšila oproti druhému štvrťroku, kedy bola vo výške 9,1 %.

Námestník poľského ministra práce Jacek Mecina v utorok povedal, že za november neočakáva zvýšenie registrovanej nezamestnanosti a predpokladá, že nebude vyššia v porovnaní s októbrovou úrovňou 11,3 %. Podľa námestníka ministra práce totiž oživenie ekonomického rastu vykompenzuje vplyv chladného počasia, ktoré má tendenciu redukovať počet pracovných miest v takých sektoroch, ako je stavebníctvo. Mecina zároveň predpokladá, že na konci tohto roka miera nezamestnanosti v krajine neprekročí 12 %.

Poľský hrubý domáci produkt (HDP) v treťom kvartáli medziročne posilnil o 3,3 % po raste o 3,5 % v druhom štvrťroku. Medziročný rast ekonomiky tak prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že bude na úrovni 2,8 %. Podľa poľského rezortu financií hospodárstvo krajiny smeruje k tomu, že za celý rok 2014 sa zväčší o 3,3 %. Ekonomický rast by sa tak zrýchlil, keďže vlani poľský HDP posilnil o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy