Vyše štyri roky je bez práce viac ako 75 000 nezamestnaných

Oproti októbru minulého roka ide o nárast o 2,9 tisíca nezamestnaných.

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu októbra tohto roka vyše 75,2 tis. osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Oproti októbru minulého roka ide o nárast o 2,9 tisíca nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu minulého mesiaca medziročne klesol o 8,2 tisíca na 204,6 tisíc osôb.

 

Počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky od októbra minulého roka stúpol vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast zaznamenal Košický kraj, a to o 758 osôb na minulomesačných 17,6 tisíca. Nasleduje Prešovský kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 757 osôb na takmer 20,6 tisíca. Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Žilinský kraj. Kým v októbri vlaňajška v ňom bolo bez práce viac ako štyri roky 4,9 tisíca nezamestnaných, v októbri tohto roka už išlo o 5,3 tisíca uchádzačov o prácu. V Trenčianskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 327 osôb na vyše 3,7 tisíca.

Bratislavský kraj vykázal ku koncu minulého mesiaca vyše 1 000 nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti októbru minulého roka ide o nárast o 283 ľudí. V Nitrianskom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 209 osôb na 6,8 tisíca. V evidencii úradov práce viac štyri roky bolo v Banskobystrickom kraji ku koncu minulého mesiaca vyše 17,9 tisíca ľudí, čo je medziročné zvýšenie o 145 osôb. Najnižší nárast v tejto kategórii dlhodobo nezamestnaných zaznamenal Trnavský kraj, a to o 50 ľudí na 2,2 tis. osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v októbri tohto roka 12,35 %. V porovnaní so septembrom išlo o pokles o 0,09 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,31 percentuálneho bodu. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 333 257 osôb. V porovnaní so septembrom tohto roka ide o pokles o 2 463 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v októbri o 35 390 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla v októbri 13,93 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,08 percentuálneho bodu, medziročne takmer o 1 percentuálny bod.

Súvisiace články

Aktuálne správy