Cyperská ekonomika ani v 3. kvartáli neprekonala recesiu

Cyperská ekonomika ani v 3. kvartáli 2014 neprekonala recesiu a jej výkon už tri roky vytrvalo klesá. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa predbežných údajov štatistického úradu sa hrubý domáci produkt (HDP) ostrovného štátu po očistení o počet pracovných dní v období júl – september znížil medzikvartálne o 0,4 % rovnako ako v 2. štvrťroku 2014. Výkon cyperskej ekonomiky od 3. štvrťroka 2011 neustále klesá.
V medziročnom porovnaní sa HDP Cypru za tri mesiace do konca septembra 2014 znížil o 2 %, čo je o niečo miernejší pokles ako 2,2 % v 2. kvartáli tohto roka.
Na sezónne neupravenej báze klesol HDP stredomorského ostrova v 3. štvrťroku medziročne o 1,9 % po 2-% znížení v 2. kvartáli tohto roka.
Cyprus musel vlani požiadať Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc v celkovej výške 10 miliárd eur na záchranu pred krachom po sanácii bánk, ktoré sa príliš angažovali v Grécku. Podmienkou čerpania splátok z úveru je zavádzanie reforiem a prísnych úsporných opatrení a tiež drastická reštrukturalizácia bankového sektora.
Cyprus sa tak stal piatou krajinou zo 17 členov eurozóny, ktorá čerpá medzinárodnú finančnú pomoc. Pred ním o finančnú pomoc požiadali Grécko, Írsko, Portugalsko a Španielsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy