Prevádzkový zisk Airbusu vzrástol

Výrobca leteckej techniky za január až september vykázal základný prevádzkový zisk v sume 2,6 mld. eur, čo bol rast o 12 %

Najväčší európsky výrobca leteckej techniky Airbus Group za január až september dosiahol rast základného prevádzkového zisku o 12 %, čo je výraznejšie posilnenie, ako sa očakávalo. Zisk skupiny smerom nahor posunuli výsledky divízií výroby lietadiel a vrtuľníkov. Airbus opätovne potvrdil svoju prognózu celoročného zisku, ale upozornil, že vplyv na jeho účtovníctvo môže mať meškanie pri produkcii vojenského dopravného lietadla A400M.

Skupina za január až september vykázala prevádzkový zisk pred zohľadnením jednorazových položiek v sume 2,6 mld. eur. Prevádzkový zisk za tretí štvrťrok bol v sume 744 mil. eur, čo bol rast o 14 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, v priemere odhadovali, že prevádzkový zisk za tretí kvartál stúpne iba o 1,7 %. Airbus naďalej predpokladá, že jeho dodávky lietadiel budú za celý rok 2014 stabilné, a že jeho prevádzková marža mierne posilní.

Skupina ďalej uviedla, že sa omeškáva pri zväčšovaní kapacity vojenského dopravného lietadla A400M. Prvého novembra pritom nadobudla platnosť klauzula, ktorá kupujúcim stranám umožňuje zrušenie objednávok. Airbus však konštatoval, že uplatnenie tohto práva je „veľmi nepravdepodobné“. Stroj A400M firma vyvinula s nákladmi 20 mld. eur pre sedem európskych členov NATO.

Súvisiace články

Aktuálne správy