Nálada investorov v eurozóne sa mierne zlepšila

Index dôvery investorov v Európskej menovej únii, ktorý zostavuje agentúra Sentix, sa v novembri zlepšil na -11,9 bodu z októbrových -13,7 bodu

Dôvera investorov v eurozóne sa v novembri po troch mesiacoch zhoršovania mierne zotavila. Vyplýva to z prieskumu agentúry Sentix, ktorého výsledky zverejnila v pondelok. Index dôvery investorov v Európskej menovej únii, ktorý agentúra zostavuje, sa v novembri zlepšil na -11,9 bodu z októbrových -13,7 bodu. Hodnota indexu tak prekonala prognózu analytikov, ktorí predpokladali, že sa zlepši miernejšie, a to na -13,5 bodu.

Agentúra konštatovala, že vyhlásenia Bank of Japan a Európskej centrálnej banky (ECB) pomohli zlepšiť výhľad investorov pre obdobie najbližších šiestich mesiacov. Šéf ECB Mario Draghi minulý týždeň povedal, že sa pripravuje pôda „na realizáciu ďalších opatrení, ak budú potrebné“, japonská centrálna banka v závere októbra oznámila, že rozšíri svoj program kvantitatívneho uvoľňovania.

„Opatrný optimizmus v eurozóne sa zdá byť primeraný, hoci riziká recesie ešte nie sú úplne prekonané,“ uviedla agentúra Sentix. Index dôvery investorov v Nemecku stúpol na 9,8 bodu z októbrových 5,4 bodu, ale agentúra dodala, že vývoj na Ukrajine naďalej znepokojuje nemecké firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy