Európske banky krvácajú: Rok 2014 je pre ne, kvôli pokutám, najdrahší od finančnej krízy

, E15 Foto: SITA

Bankoví regulátori vystavili tento rok veľkým európskym bankám mastný účet za nefér praktiky. Ako vyplýva z kvartálnych výsledoviek desiatky lídrov bankovej branže na starom kontinente, len v treťom štvrťroku zaplatili banky v súdnych sporoch a pokutách bezmála desať miliárd dolárov. To je podobná suma ako za roky 2011 a 2012 dohromady.

Banky platia za prešľapy. Okrem obvinenia z kurzových machinácií aj za hriechy z čias hypotekárnej krízy alebo za napomáhanie klientom k daňovým únikom. A podľa expertov sú to práve pokuty a poplatky, ktoré popri zvýšených požiadavkách na kapitál bránia európskemu bankovníctvu vo väčšej miere poskytovať úvery.

Celkovo zaplatili európske banky od začiatku finančnej krízy za právnikov a pokuty národným regulátorom takmer sto miliárd dolárov. Ešte zhruba o štvrtinu hlbšie siahli do vrecka zámorské banky, ktoré tak od začiatku finančnej krízy zaplatili na právnych sankciách viac, než vyplatili v dividendách akcionárom.

Rebríček európskych hriešnikov vedie švajčiarska UBS. Dvojmiliardovú pokutu dostala za manipuláciu s menovými kurzami, právne má mať dráma navyše ďalšie dejstvo. "V dohľadnej budúcnosti zostanú právne poplatky vysoké, súčasná regulačná a politická klíma je pre banky veľmi nákladná," uviedol pri vyhlásení kvartálnych výsledkov šéf banky UBS Sergio Ermotti.

Výdaje viac než 1,6 miliardy dolárov zabezpečili druhé miesto na neslávnom rebríčku britskej banke HSBC. Ani Londýn nepočíta s tým, že by bol tento účet konečný. "V budúcnosti budú právne náklady chodu globálnych bánk výrazne vyššie, než tomu bolo v minulosti," uviedol po odhalení štvrťročných výsledkov banky HSBC jej šéf Stuart Gulliver.

Podobný osud hlásia aj ďalšie európske finančné domy. Viac než miliardové sankcie znehodnotili účtovníctva Deutsche Bank či RBS, v závese sú Barclays a Credit Suisse.

Väčšina vybraných pokút končí na adresách amerických a britských regulátorov. Vo Washingtone skončila aj doteraz najvyššia pokuta francúzskej BNP Paribas za nerešpektovanie amerických sankcií voči Kube, Iránu a Sudánu. Banke tento rok na konci júna vymeral zámorský regulátor pokutu vo výške 8,9 miliardy dolárov.

Britský regulátor vyšetrujúci spolčenie a manipuláciu na menových trhoch môže už v stredu uložiť pokutu aj pre šesticu bánk JP Morgan, Citigroup, UBS, HSBC, Barclays a RBS. Pokuta má podľa agentúry Reuters dosiahnuť súhrnne výšku asi 2,4 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy