Dôvera v domácom priemysle v októbri mierne klesla

Priemyselné podniky očakávajú mierne zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace a pokles objednávok.

Nálada v slovenskom priemysle sa po troch mesiacoch rastu v októbri mierne zhoršila. Podľa výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR medzi priemyselnými podnikmi totiž indikátor dôvery v priemysle klesol o 1 bod na úroveň 4 bodov. Hodnota indikátora tak stále zostáva 2 body nad úrovňou dlhodobého priemeru. „Vývoj indikátora ovplyvnilo očakávané mierne zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace a zníženie objednávok,“ konštatujú štatistici.

Trend priemyselnej produkcie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zhoršil. Saldo kleslo o 10 bodov na hodnotu 10 bodov. Klesajúci trend zaznamenali najmä vo výrobe dopravných prostriedkov a strojov a zariadení. Naopak, rast uviedli producenti v odvetviach výroby počítačov, elektronických a optických výrobkov, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii a kovov a kovových konštrukcií.

Konjunkturálne saldo objednávok sa oproti septembru znížilo o 2 body na hodnotu záporných 10 bodov. Pokles objednávok zaznamenali hlavne vo výrobe strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a ostatných nekovových výrobkov. Rast bol iba v odvetví ostatnej výroby, oprave a inštalácii. Počet objednávok považuje za dostatočný 86 % respondentov. Saldo objednávok na export sa znížilo o 1 bod na úroveň 8 bodov. Pokles predpokladajú najmä vo výrobe strojov a zariadení, v chemickom priemysle a vo výrobe drevených a papierových výrobkov. Podobne ako pri domácich objednávkach, aj v objednávkach na export zaznamenali rast len v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. Za dostatočný ho považuje 85 % exportujúcich respondentov.

Saldo zásob hotových výrobkov v októbri pokleslo o 1 bod na mínus 8 bodov. Najvýraznejší pokles stavu zásob uviedli respondenti vo výrobe dopravných prostriedkov. Naopak, rast zásob signalizovali najmä v ťažobnom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Zásoby považuje za primerané 88 % respondentov.

Hodnotenie očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace oproti septembru kleslo o 2 body na 14 bodov. Najväčšími pesimistami sú respondenti vo výrobe dopravných prostriedkov, ostatných nekovových výrobkov a v ťažobnom priemysle. Rast očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, v chemickom priemysle a v dodávke elektriny, plynu a pary.

Napriek tomu, že v najbližšom trojmesačnom období väčšina firiem, 86 %, očakáva nezmenenú úroveň cien priemyselných výrobkov, sa saldo oproti septembru zvýšilo o 10 bodov na 3 body. Zvyšovanie cien očakávajú najmä v chemickom priemysle. Naopak, mierny pokles cien sa očakáva len vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov.

Vo vývoji zamestnanosti sa situácia oproti minulému mesiacu nezmenila, saldo ostalo na úrovni záporných 9 bodov. Zvýšenie zamestnanosti predpokladajú hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii a výrobe textilu a odevov. Naopak, pokles zamestnanosti sa očakáva v ťažobnom priemysle, v dodávke elektriny, plynu a pary a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií.

Pri hodnotení faktorov obmedzujúcich rast priemyselnej produkcie 46 % respondentov uviedlo nedostatočný dopyt po svojich výrobkoch, 20 % finančné obmedzenia a 9 % nedostatok výrobných zariadení a surovín. Žiadne bariéry nepociťuje 30 % podnikov. Respondenti ďalej uvádzali aj znižovanie nákupnej aktivity zákazníkov. Väčšina respondentov, takmer 90 %, považuje svoju súčasnú produkčnú kapacitu za dostatočnú a 10 % za viac ako dostatočnú. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na 7 mesiacov, pričom zásoba práce je zabezpečená najmä v dodávke elektriny, plynu a pary, v dodávke vody a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov.

V nasledujúcich troch mesiacoch možno podľa predpovedí respondentov očakávať rast vo vývoji objednávok, celkové saldo sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zvýšilo o 21 bodov. Rast signalizujú hlavne respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, elektrických zariadení a ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. V porovnaní s minulým štvrťrokom pokleslo saldo očakávaného exportu o 3 body na 7 bodov. Pokles exportu signalizujú hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov a strojov a zariadení. Naopak export sa zvýši vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a v chemickom priemysle. Priemyselné firmy využívajú výrobné kapacity v priemere na 83 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy