Spotrebiteľská nálada sa v októbri mierne zlepšila

Spotrebitelia na Slovensku majú lepšie očakávania ohľadom finančnej situácie domácností, hospodárskej situácie aj úspor domácností.

Spotrebiteľská nálada na Slovensku sa v októbri mierne zlepšila. Po troch mesiacoch poklesu totiž jej hodnota v desiatom mesiaci tohto roka stúpla o 1,4 bodu na úroveň záporných 14,5 bodu. Vyplýva to zo spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR.

Rast podľa štatistikov pozitívne ovplyvnila väčšina zložiek indikátora, pričom najvýraznejšie sa zlepšili hodnotenia očakávanej finančnej situácie v domácnosti o 2,1 bodu na mínus 4,5 bodu. Zlepšilo sa však aj očakávanie hospodárskej situácie či úspor domácností. Hodnotenie očakávanej nezamestnanosti mierne kleslo o 1,6 bodu na 19,3 bodu.

Pri štvrťročne hodnotených indikátoroch mierne stúplo hodnotenie pri plánoch na kúpu automobilu zo záporných 77 bodov na mínus 76,5 bodu. Naopak, plány na stavbu domu, chaty či chalupy sa znížili o 1,3 bodu na mínus 85,4 bodu a plány stavebných úprav bývania sa zhoršili len minimálne, o 0,1 bodu na 58 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy