Proti internetovej dani protestovalo v Maďarsku 100 tis. ľudí

vyšlo aj v ZAHBUDAPEŠŤ 29. októbra (SITA, Reuters) - Až 100 tisíc Maďarov vyšlo v utorok večer do ulíc Budapešti, aby protestovali proti plánom vlády zaviesť novú daň za prenos dát cez internet.

vyšlo aj v ZAH

BUDAPEŠŤ 29. októbra (SITA, Reuters) – Až 100 tisíc Maďarov vyšlo v utorok večer do ulíc Budapešti, aby protestovali proti plánom vlády zaviesť novú daň za prenos dát cez internet. Išlo o najväčší protest proti vláde premiéra Viktora Orbána od jeho nástupu k moci v roku 2010. Protestujúci vyzvali nielen k zrušeniu plánovanej legislatívy, ale aj k odstúpeniu Orbánovej vlády. Odporcovia návrhu zákona ho považujú za hrozbu slobode internetu. Návrh daňového zákona, o ktorom rokuje parlament, kritizovala aj Európska únia. Zavádzaním špeciálnych daní chce maďarská vláda udržať rozpočtový deficit v norme.

Podľa navrhovanej legislatívy poskytovatelia internetu budú platiť 150 forintov (HUF) za každý gigabajt prenesených dát. Vláda z internetovej dane očakáva ročné príjmy v sume 20 mld. HUF. Nová daň by mohla negatívne ovplyvniť poskytovateľov internetu a telekomunikačné firmy v krajine, bežní užívatelia sa však obávajú, že náklady ponesú oni. Vláda už navrhla maximálnu daň za prenos internetu v sume 700 HUF mesačne pre jednotlivcov a 5 tis. HUF mesačne pre firmy.

(1 EUR = 309,26 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy