Slovensko v ochrane vlastníctva stagnuje, vo svetovom rebríčku je na 34. mieste

Fyzické a duševné vlastníctvo najlepšie chráni Fínsko. Vyplýva to z najnovších výsledkov Medzinárodného indexu vlastníckych práv 2014, v rámci ktorého sa Slovensko umiestnilo na 34.

Fyzické a duševné vlastníctvo najlepšie chráni Fínsko. Vyplýva to z najnovších výsledkov Medzinárodného indexu vlastníckych práv 2014, v rámci ktorého sa Slovensko umiestnilo na 34. mieste spomedzi 97 krajín sveta. Rebríček, na ktorom sa podieľalo 81 mimovládnych organizácií zo 62 štátov pod vedením americkej Aliancie vlastníckych práv, dnes zverejnila Nadácia F. A. Hayeka.

Fínsko už niekoľko rokov po sebe najlepšie chráni vlastnícke práva, tesne nasledované Švédskom, Novým Zélandom a Nórskom. Severská krajina dosiahla 8,5 bodu z 10 možných. Okrem škandinávskych krajín sa v prvej desiatke umiestnilo aj Švajčiarsko, Singapur, Holandsko, Luxembursko, Kanada a Dánsko. Na konci tabuľky porovnávajúcej úroveň ochrany fyzického i duševného vlastníctva skončili Venezuela, Bangladéš a Burundi.

Slovensko sa so ziskom 6,2 bodu umiestnilo na 34. mieste, o ktoré sa delí so Saudskou Arábiou. Podobne ako v SR sú vlastnícke práva chránené v Poľsku či Maďarsku (36. miesto) a Botswane, Španielsku alebo Mauríciu (31. miesto). Susedné Rakúsko obsadilo 11. miesto a Česko dosiahlo na 27. pozícii najlepšie umiestnenie z postkomunistických krajín. Postavenie Slovenska sa oproti vlaňajšku zhoršilo o 0,1 percentuálneho bodu.

Medzinárodný index vlastníckych práv sa zostavuje od roku 2007. Porovnáva 10 rozličných ukazovateľov v troch oblastiach, ku ktorým patrí právne a politické prostredie, fyzické vlastníctvo a duševné vlastníctvo. Index vychádza z predpokladu, že lepšia ochrana vlastníckych práv vedie k väčšej ekonomickej prosperite, rovnako ako k väčšej slobode občanov.
Podľa Nadácie F. A. Hayeka to dokazuje aj rozdelenie krajín z rebríčka na pätiny a výška ich hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa. Kým krajiny v prvej pätine dosahujú priemerné HDP na obyvateľa vo výške 30.875 eur, v druhej pätine, kam sa radí aj Slovensko, je to len 21.676 eur a u najslabších 20 % štátov len 2431 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy