Predaj áut v Británii v septembri výrazne vzrástol

Predaj áut vo Veľkej Británii bol v septembri najlepší v tomto mesiaci za desať rokov. Smerom nahor ho posunula dôvera v zotavovanie ekonomiky. Informovalo o tom v pondelok britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT). Predaj áut v septembri medziročne stúpol o 5,6 % na 425 861 vozidiel. Išlo už o 31. mesiac nepretržitého rastu predaja, uviedlo združenie.

Britský trh s automobilmi smeruje k tomu, že na ňom za celý tento rok bude zaregistrovaných 2,45 mil. nových áut. Išlo by o najväčší počet od roku 2004. Lacné úvery, ktoré sú výsledkom rekordne nízkych úrokov, pomohli predaju áut v krajine po finančnej kríze z rokov 2008 – 2009. Počas krízy predaj áut prudko oslabil a vláda vtedy intervenovala s cieľom podporiť ho, a to programom podpory pri výmene starých áut za nové.

Takmer 80 % nákupov nových áut vo Veľkej Británii sa v súčasnosti uskutočňuje na úver. Mnohí zákazníci si nové autá v podstate prenajímajú, zvyčajne na tri roky, a potom ich menia za nové modely. Predaj áut bol jednou z prvých oblastí, v ktorej sa dopyt spotrebiteľov v Británii po poklese ekonomiky zotavil.

Súvisiace články

Aktuálne správy