Viaceré banky zaznamenali nárast dopytu po podnikových úveroch

Situácia na dopytovej strane trhu podnikových úverov sa čiastočne zlepšila. Ako ďalej konštatuje Národná banka Slovenska (NBS), viaceré banky zaznamenali nárast dopytu po úveroch. Dopyt rástol tak na strane veľkých, ako aj na strane malých a stredných podnikov. Zároveň niektoré banky očakávajú zväčšujúci sa dopyt aj v nasledujúcich mesiacoch.

Situáciu v podnikovom sektore vnímali banky naďalej citlivo, čomu zodpovedalo podľa centrálnej banky zotrvanie úverových štandardov na relatívne prísnej úrovni. Uvoľňovanie sa neočakáva ani v nasledujúcich mesiacoch. Túto situáciu podľa národnej banky naznačuje aj stabilný vývoj úrokových rozpätí na celkových nových úveroch podnikom.

Banky boli obozretnejšie v prípade malých a stredných podnikov. To podľa NBS potvrdzuje mierne sprísnenie úverových štandardov a nárast úrokových rozpätí na nových úveroch pre tento segment. To však vzhľadom na vývoj v ostatných dvoch rokoch nie je podľa centrálnej banky výnimočné.

Trend oživovania podnikového sektora z konca minulého roka pokračoval podľa NBS v prvom polroku len čiastočne. Na jednej strane ešte pokračoval pozitívny vývoj niektorých makroekonomických ukazovateľov. Na druhej strane zahraničný obchod medziročne rástol len počas prvých troch mesiacov tohto roka a v druhom štvrťroku už zaznamenal medziročný pokles.

Súvisiace články

Aktuálne správy