Čínsky premiér sa chystá na summit európskych a ázijských lídrov

Čínsky premiér Li Kche-čchiang sa zúčastní na summite európskych a ázijských lídrov, ktorý sa koncom budúceho týždňa uskutoční v talianskom Miláne. Informovali o tom agentúra Reuters a portál Business Times s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.
Podľa ministerstva predseda čínskej vlády využije cestu do Európy, naplánovanú na 9. až 16. októbra, aj na návštevu Nemecka. A s Ruskom podpíše niekoľko dohôd, ktoré sa budú týkať energetiky a vysokorýchlostnej železnice.
Návšteva sa uskutoční v čase, keď bývalou britskou kolóniou Hongkong, ktorá dnes patrí Číne, otriasajú nepokoje a potýčky medzi prodemokratickými demonštrantami a skupinami podporujúcimi vládu v Pekingu. Okrem toho na starom kontinente panuje napätie medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskom pre anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny.
EÚ uvalila na Moskvu sankcie a zakázala svojim firmám spoluprácu i finančnú podporu energetických projektov v Rusku. Kremeľ sa preto obrátil na Čínu. V máji uzavreli Moskva a Peking dohodu o dodávkach plynu, ktoré zvýšia obchodnú výmenu oboch krajín do roku 2020 na dvojnásobok súčasnej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy