Nezamestnanosť v USA klesla na 5,9 %

V ekonomike krajiny v septembri pribudlo 248 tis. nových pracovných miest

Americkí zamestnávatelia v septembri zrýchlili tempo tvorby nových pracovných miest a miera nezamestnanosti v USA klesla na šesťročné minimum. Predpokladá sa, že by to mohlo podporiť očakávania, že americký Federálny rezervný systém (Fed) zvýši úroky v polovici budúceho roka alebo dokonca aj skôr. V ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva v septembri vzniklo 248 tis. nových pracovných miest a nezamestnanosť klesla na 5,9 %, čiže najnižšie od júla 2008, informoval americký rezort práce.
Väčšina ekonómov predpokladá, že hospodárstvo USA za tretí štvrťrok vykáže medziročný rast o zhruba 3 %. Za posledné dva roky ekonomika USA rástla priemerne tempom 2,2 %. Slušný ekonomický rast a tvorba nových pracovných miest však nestačia na to, aby urýchlili rozhodnutie Fedu zvýšiť úroky. Niekoľkí predstavitelia centrálnej banky USA v posledných týždňoch vyjadrili obavy z toho, že inflácia zostáva príliš nízko. „Z nášho uhla pohľadu je význam miezd väčší ako počet zamestnancov,“ uviedli ekonómovia RBC.

Priemerný hodinový zárobok v septembri v USA oproti rovnakému mesiacu minulého roka posilnil iba mierne, a to o 2 %. Pred recesiou z rokov 2007-09 mzdy v USA rástli oveľa rýchlejšie. Priemerná dĺžka pracovného týždňa v krajine sa v septembri zväčšila na 34,6 hodiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy