Čakajte spam: Hackerský útok na banku zasiahol 76 miliónov domácností

, ČTK Foto: SITA

Útoku hackerov na počítačové siete veľkej americkej banky JPMorgan Chase & Co zasiahli v lete približne 76 miliónov domácností, teda skoro dve tretiny všetkých domácností v Amerike.

V rukách počítačových pirátov sa ocitli aj údaje približne siedmich miliónov malých podnikov, čo z útoku robí jeden z najväčších prípadov narušenia osobných údajov v histórii, napísala agentúra Reuters. Neznámi útočníci podľa banky získali kontaktné údaje majiteľov účtov. Krádeži citlivých údajov ako heslá, čísla účtov alebo dátumu narodenia ale vraj nič nenasvedčuje.

JPMorgan Chase & Co je podľa aktív najväčšou bankou v Spojených štátoch. Spoločnosť v oznámení americkému burzovému regulátorovi vo štvrtok uviedla, že hackeri získali mená, adresy, telefónne čísla a adresy elektronickej pošty. Väčšinou ide o majiteľa účtov. Podľa hovorkyne banky ale medzi dotknutými môžu byť aj bývalí majitelia účtov a ďalší ľudia, ktorí zadali kontaktné údaje na internetových stránkach banky alebo v jej mobilných aplikáciách.

Podľa bezpečnostných expertov by celá vec mohla spôsobiť nárast kriminality. Ukradnuté dáta sa totiž pravdepodobne pokúsia zneužiť na rozosielanie nevyžiadaných e-mailov. Podľa bývalého federálneho vyšetrovateľa počítačovej kriminality Marka Rascha by ľudia mali byť ostražitejší a dávať si pozor na možné podvody.

Súvisiace články

Aktuálne správy