Nemecký súkromný sektor rástol, francúzsky klesol

Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách vzrástol na 54,1 bodu z augustových 53,7 bodu.

Nemecký súkromný sektor v septembri rástol už 17 mesiacov v rade, čo naznačuje, že najväčšia európska ekonomika v treťom kvartáli posilní po tom, ako v druhom štvrťroku oslabila. Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách vzrástol podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v piatok agentúra Markit, na 54,1 bodu z augustových 53,7 bodu. Nachádza sa tak vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu.

Výsledky prieskumu naznačujú, že nemecká ekonomika sa medzi júlom a septembrom spamätala po tom, ako v období apríla až júna oslabila o 0,2 %, uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. „Očakáva sa však, že hospodársky rast bude výrazne nižší ako hospodársky rast na úrovni 0,7 % v prvom štvrťroku, keďže výroba stagnovala,“ dodal Kolodseike.

Aktivita vo francúzskom sektore služieb podľa osobitných údajov agentúry Markit začala v septembri znova klesať po dvoch mesiacoch rastu, keďže miera znižovania pracovných miest bola najvýraznejšia za 17 mesiacov. Zložený index PMI mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách oslabil na 48,4 vodu z augustových 50,3 bodu a klesol tak pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu.

Osobitný index PMI pre sektor služieb sa v sledovanom mesiaci znížil na 48,4 bodu z augustových 50,3 bodu. Pokles indexu pod hranicu 50 bodov vyvíja väčší tlak na druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny. „Pracovné miesta v rámci súkromného sektora boli v septembri znížené najvýraznejšie v období 16 mesiacov, čo naznačuje, že spoločnosti sú pripravené na dlhšie obdobie slabosti,“ uviedol ekonóm agentúry Markit Jack Kennedy.

Súvisiace články

Aktuálne správy