Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v septembri spomalil

Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v septembri spomalil a dosiahol najnižšiu úroveň v tomto roku. Dôvodom je klesajúci dopyt v regióne, ktorý platí eurom, o čom svedčí vývoj nových objednávok, najslabší za takmer rok. Vyplýva to zo spresnených výsledkov prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa prieskumu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov klesol v septembri na 52 bodov z augustových 52,5 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň za 10 mesiacov. Hodnota PMI sa však aj v septembri udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu, už 15. mesiac po sebe.
Na druhej strane, spresnená hodnota septembrového PMI je nižšia ako 52,3 bodu, ktorú dosiahol pri rýchlom odhade.
Prieskum Markit zároveň odhalil, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, minulý mesiac klesol na 52,4 bodu z 53,1 bodu v auguste, čo je tiež slabší výsledok ako 52,8 bodu v rýchlom odhade.
Slabý výkon hospodárstva eurozóny a tiež rekordne nízka inflácia, ktorá v septembri dosiahla na 0,3 %, čo je jej najnižšia úroveň za päť rokov, sú dôvodom, prečo sa Európska centrálna banka (ECB) rozhodla nakupovať kryté dlhopisy (Covered Bonds) a cenné papiere kryté aktívami (Asset Backed Securities, ABS). ECB tak chce poskytnúť komerčným bankám priestor na nové úvery.

Súvisiace články

Aktuálne správy