Odborári budú v utorok pochodovať Žilinou za dôstojnú prácu

Odborári Odborového zväzu KOVO sa v utorok chystajú pochodovať Žilinou za dôstojnú prácu, aby poukázali na zvyšujúci sa podiel prekérnych zamestnaní, teda neštandardných, neistých a rizikových foriem zamestnania. „Aj na Slovensku sme v poslednom období svedkami toho, že podiel týchto rizikových foriem zamestnávania sa zvyšuje. Či už ide o pracovný pomer na dobu určitú, agentúrne zamestnávanie, dohody o prácach mimo pracovného pomeru alebo rôzne kratšie formy pracovného času. Čo má samozrejme veľmi negatívny vplyv na pracovné, ale aj životné podmienky zamestnancov. Preto sa aj OZ KOVO 7. októbra pripojí k celosvetovému dňu za dôstojnú prácu a v Žiline zorganizuje pochod a zároveň od 12. do 15. hodiny bude v budove Domu odborov verejnosti poskytovať bezplatné pracovno-právne poradenstvo,“ povedala podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

Podľa šéfa Odborového zväzu KOVO Emila Machynu ľudia na Slovensku pracujú najviac z celej Európy. „Máme najviac nadčasov, robíme najviac v zmenách, robíme najviac sobôt a nedieľ a najviac nepretržitej práce. Potom sa niet čo čudovať, že práve vďaka tomu dnes máme nezamestnanosť 14 percent. Ak dvaja pracovníci v priemysle robia 12 hodín, tak automaticky jedno miesto nemôže byť vytvorené. Máme 176 nadčasových hodín na jedného zamestnanca, čo je prakticky o jeden mesiac navyše. A to sú len tie, ktoré sú vykázané,“ povedal Machyna, podľa ktorého sú tri spôsoby riešenia nezamestnanosti – rast HDP na tri percentá, priame investície a pracovný čas.

Podľa Machynu priemysel na Slovensku stratil za sedem rokov 46-tisíc pracovných miest. A to vďaka tomu, že stúpla produktivita práce. Západné krajiny to podľa neho riešia tak, že keď stúpne produktivita práce, skrátia pracovný čas, aby nestratili pracovné miesta. „U nás pracovné miesta odišli, a čo je ešte zlý ukazovateľ, mzdy nerastú tak, ako by rásť mohli. Pomer miezd na HDP klesá. A pritom celkovo máme mzdové náklady jedny z najnižších v rámci Európy. V priemysle tvoria 5,7 percenta bez takzvaných sociálnych daní, s nimi okolo 10 percent. Čo nie je vysoký náklad. Takže, ak niekto hovorí, že sa zhoršujú pracovné podmienky, opak je pravdou. Sme najflexibilnejší, s nízkymi nákladmi a s relatívne dobrou, kvalifikovanou pracovnou silou,“ dodal Machyna.

V utorok 7. októbra v rámci Svetového dňa za dôstojnú prácu odbory na celom svete chystajú rôzne happeningové akcie, ktorými sa budú snažiť poukázať na zvyšujúci sa podiel prekérnych zamestnaní, teda neštandardných, neistých a rizikových foriem zamestnania.

Súvisiace články

Aktuálne správy