Aktivita v britskom stavebníctve výrazne posilnila

Index nákupných manažérov odvetvia, ktorý zostavujú agentúra Markit a inštitút CIPS, vzrástol na 64,2 bodu z augustovej úrovne 64 bodov.

Aktivita britského stavebného sektora v septembri posilnila najrýchlejším tempom od januára, kedy dosiahla šesťročné maximum. Rast nových objednávok a zamestnanosti sa však spomalil na štvormesačné minimum, keďže stavitelia čelili prudko rastúcim nákladom a ťažkostiam v dodávkach niektorých materiálov. Index nákupných manažérov (PMI) odvetvia, ktorý zostavujú agentúra Markit a inštitút CIPS, vzrástol na 64,2 bodu z augustovej úrovne 64 bodov a prekonal tak prognózy ekonómov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s miernym poklesom.

„Aktivita v segmente bývania zostáva najjasnejším bodom v stavebnom sektore, ale jej nadpriemerné výkony začali slabnúť. Navyše, je vidieť, že bytová výstavba vyvíja aj naďalej najintenzívnejší tlak na dodávateľské reťazce a dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedol Tim Moore z agentúry Markit.

Britské stavebné firmy poškodila finančná kríza a ich aktivita začala rásť až vlani vďaka ekonomickému zotavovaniu, nízkym úrokovým sadzbám a programom na podporu dopytu po nových domoch. Stavebníctvo tvorí v súčasnosti asi 6 % britskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy