Rekord nepadol: Pri primárnej emisii akcií získala Alibaba 21,8 mld. USD

, SITA;ČTK, Bloomberg Foto: SITA

Najväčší čínsky internetový predajca Alibaba Group Holding ponúkol svoje akcie počas štvrtkovej prvotnej ponuky akcií (IPO) za 68 USD na akciu. To je na vrchnej hranici očakávaného rozpätia. Spoločnosť tak upísala akcie v hodnote 21,8 mld. USD. Pri tejto cene patrí IPO spoločnosti Alibaba k najväčším vôbec a firma dosiahla trhovú hodnotu 167,6 mld. USD.

Alibaba prekonala celý rad veľkých firiem od spoločnosti Walt Disney po Boeing. Taktiež prekonala veľkých amerických rivalov, spoločnosti Amazon a eBay. Primárna verejná ponuka Alibaba sa tým stáva druhou najväčšou vo svetovej histórii. Akcie na newyorskú burzu NYSE vstúpia dnes. "Ja by som spoločnosť Alibaba, vzhľadom na jej veľkosť, potenciál rastu a ziskovosť zaradil k firmám ako Facebook a Google," povedal Scot Wingo, šéf spoločnosti ChannelAdvisor.

Prieskum spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters ukázal, že 88 % oslovených Američanov nikdy nepočulo o spoločnosti Alibaba. Tá je zodpovedná za 80 % predaja cez internet v Číne. Trhová hodnota Alibaba sa emisnou cenou dostáva na zhruba 167,6 miliárd dolárov. To je pod hodnotou najväčšej svetovej sociálnej siete Facebook, ktorá sa teraz pohybuje mierne nad 200 miliardami dolárov, ale zhruba na úrovni hodnoty doteraz najväčšieho svetového internetového predajcu Amazon.

Agentúra Reuters ďalej s odvolaním sa na zdroje z prostredia investorov uviedla, že od 35 do 40 inštitúcií malo záujem o balík akcií v hodnote jednej miliardy a viac. "Bola to jedna z najpôsobivejších IPO," povedal ďalší investor. Príjmy spoločnosti Alibaba sa v období od apríla do júna zvýšili o 46 %, pričom čistý zisk sa takmer strojnásobil na 1,99 mld. USD, čo predstavuje 84 centov na akciu.

Prvenstvo v podobe najväčšej svetovej primárnej emisie nakoniec Alibaba nezískala, naďalej si ho udžal predaj akcií čínskej finančnej spoločnosti Agricultural Bank of China z roku 2010 za 22,1 miliardy USD. V USA tento primát pred Alibaba držala emisia akcií finančnej spoločnosti Visa za 19,7 miliardy USD rovnako z roku 2010. Doterajší rekord medzi primárnymi emisiami technologických firiem potom patril Facebooku, ktorý v roku 2012 získal 16 miliárd dolárov.

Čínsky podnikateľ Jack Ma, ktorý Alibaba pred 15 rokmi založil vo svojej garsónke, uviedol, že firma chce výťažok z predaja akcií využiť na expanziu v Spojených štátoch a Európe. Jack Ma sa dostáva do spoločnosti technologických miliardárov, akými sú Bill Gates alebo Jeff Bezos.

Firma, v ktorej vlastní takmer štvrtinový podiel americká internetová spoločnosť Yahoo, ohlásila zámer vstúpiť na newyorskú burzu koncom júna. Prednosť dala newyorskej burze pred Hongkongom aj americkým trhom Nasdaq, kde sa obvykle obchodujú technologické tituly. Nasdaq si pošramotil povesť pri predvlaňajšej primárnej emisii Facebooku, ktorú poznačili technické problémy. Hongkongu sa firma vyhla kvôli tamojším prísnym pravidlám pre rovnaký prístup k akcionárom.

(1 EUR = 1,2872 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy