Bubliny ako súčasť systému: Prečo dnes dlhopisy nie sú atraktívne

, Deutsche Bank

Bublina. Slovo, ktoré sa vo svete financií objavuje už dlhodobo. Pre niektorých ide o varovanie, iní by na nej radi zarobili. Rovnako sa stala sa súčasťou katastrofických predpovedí ako aj investičných stratégií. Podľa analytikov z Deutsche Bank tu bubliny boli vždy a je to tak v poriadku.

"Počas posledných dekád sa svetová ekonomika pohybuje od bubliny k bubline, ktoré sa nedajú nikdy úplne vyliečiť. Ich vzniku by mali zamedziť agresívne politiky, namiesto toho však vytvárajú ďalšie. To udržuje moderný finančný systém v chode. V priebehu histórie sa vždy objavovali bubliny. Nenastalo už obdobie, ako bolo posledných 20 rokov, kedy spľasnutie jednej bubliny vedie k formovaniu novej?" pýta sa stratég z Deutsche Bank Jim Reid.

Reid tým hovorí, že finančný systém bubliny potrebuje. Sú jeho súčasťou, nie chybou. Ďalšia bublina sa podľa neho formuje na trhu s dlhopismi, ktorých výnosy padajú po celom svete, no hlavne v Európe, na historické minimá. "Zistili sme, že bublina sa presunula do dlhopisov. To ani zďaleka neznamená, že čoskoro spľasne, od toho sme ešte ďaleko. Bublina je ale dôležitou podmienkou pre udržanie fungovania predĺženého finančného systému, ktorý je vedľajším produktom krízového manažmentu posledných dvoch dekád," myslí si Reid.

"Existujú obavy, že sa táto bublina už nemá kam nafukovať, už teraz je v rukách veriteľov poslednej inštancie, teda vlád a centrálnych bánk. Napriek tomu si myslíme, že táto bublina je potrebná na udržanie solventnosti finančného systému. Najlepším scenárom je, že sa časom pomaly vyparí cez  negatívnu reálnu návratnosť pre držiteľov dlhopisov. Najhorším prípadom je možná reštrukturalizácia dlhov," dodáva stratég.

Nízke výnosy ešte nie sú dôkazom toho, že ide o bublinu. Dôležité je sledovať aj infláciu, pretože nízka štrukturálne inflácie po dlhšiu dobu môžu odôvodniť nízke výnosy. Pri pohľade do histórie Reid skúma vývoj inflácie od roku 1210 a od roku 1800. Podľa neho je moderný peňažný systém zviazaný s infláciou, pretože je menej naviazaný na ceny drahých kovov. "Dlhodobý investor má dôkaz, že žijeme v inflačnom svete, a preto by mal pristupovať k súčasným nízkym výnosom z dlhopisov s obozretnosťou," píše Reid.

To, či si budete myslieť, že dlhopisy sú v bubline, záleží tiež na tom, aký očakávate vývoj svetovej ekonomiky. Podľa Reida by dlhodobá stagnácia, teda obdobie nízkeho rastu a nízkej inflácie, nízke výnosy do istej miery ospravedlňovala. Lenže ani dlhodobá stagnácia neznamená, že jej dôsledkami nakoniec nebudú inflácie a reštrukturalizácia dlhu. "Čím dlhšie žijeme vo svete slabého ekonomického rastu, tým viac rastie pravdepodobnosť nárastu dlhu, pretože vlády sa snažia podporiť rast fiškálnou expanziou," upozorňuje Reid. Takže hoci Deutsche Bank očakáva obdobie pomalého rastu, nepovažuje dlhopisy na súčasných cenách za atraktívne.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy