Mapa zásob: Komu by v Európe chýbal plyn z Ruska najskôr?

, EUobserver Foto: SITA

Nemecká štúdia na základe simulácie činnosti európskych plynovodov, kapacít zásobníkov a zariadení naviazaných na skvapalnený plyn (LNG) skúma, čo by sa stalo pri výpadku dodávok z Ruska po dobu 1, 3, 6 a 9 mesiacov.

Ak by Rusko prerušilo dodávky plynu do Európskej únie na dlhšie ako pol roka, ohrozilo by to zásobovanie mnohých európskych krajín, vrátane Nemecka a ďalších krajín v regióne strednej Európy. Vyplýva to zo štúdie, ktorú publikoval Energiewirtschaftliches Inštitút pri Kolínskej univerzite.

Prvým na rane je Fínsko, nemá totiž žiadne zásobníky plynu a všetku surovinu dováža z Ruska. Pri trojmesačnom zatvorení ruských plynovodov by chýbalo Poľsku 1,8 miliardy a Turecku 3,8 miliardy kubických metrov plynu. Polročný výpadok by bol cítiť v Nemecku, Estónsku, Rakúsku, Grécku a celom Balkáne a Švajčiarsku. Ak by Moskva zavrela kohútiky na 9 mesiacov, bolo by "vážne zasiahnuté" zásobovanie plynom v Nemecku, Taliansku a Francúzsku. V takom prípade by Európe ako celku chýbalo 46 miliárd kubických metrov plynu, to by už podľa štúdie mali problémy aj Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

V bezpečí by boli iba krajiny, ktoré samy ťažia plyn, ako sú Nórsko, Dánsko, Holandsko, Rumunsko a Veľká Británia. Pokojné môžu zostať aj štáty, ktoré plyn dovážajú od susedov alebo prevádzkujú terminály na dovoz skvapalneného plynu, teda Belgicko, Bulharsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko.

Na druhej strane by však plynové embargo bolelo aj Rusko. Každý mesiac by prichádzalo až o 4-4,5 miliardy eur, čo je zhruba 3,5 % ročných tržieb Gazpromu. "To by malo výrazný vplyv na ziskovosť Gazpromu a klesli by aj jeho príspevky do ruského štátneho rozpočtu," uvádza nemecká štúdia.

Na nepriaznivé scenáre sa pred zimou kvôli ukrajinskej kríze chystá aj Európska komisia. "Nevedel som si predstaviť, že sa Vladimír Putin uchýli ku klamstvám a používaniu zbraní. Preto už nevylučujem ani tie najhoršie scenáre," vyhlásil eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. V kríze by Brusel napríklad zakázal plynárenským firmám vypravovať tankery s LNG mimo Európy a obmedzil dodávky plynu firmám, aby chránil domácnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy