Tržby v priemysle v júli stúpli o 4,5 %

Tržby v priemysle na Slovensku v júli medziročne vzrástli o 4,5 %. Oproti júnu tak ich dynamika mierne spomalila o 0,3 percentuálneho bodu. Ovplyvnil to rast tržieb v ťažbe a dobývaní o 6,6 %, priemyselnej výrobe o 5,1 %, dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,5 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,3 %. V medzimesačnom porovnaní pritom tržby v priemysle vzrástli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Z odvetví priemyselnej výroby v júli najvýznamnejšie rástli tržby vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 20,5 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 19,1 % či výrobe elektrických zariadení o 20,9 %. Na druhej strane tržby klesli najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 22,7 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 4,6 %.

V rámci ostatných odvetví hospodárstva v júli medziročne klesli tržby v stavebníctve o 5,8 %, a to napriek ich medzimesačnému nárastu o 0,3 %. V doprave a skladovaní tržby na medziročnej báze stúpli o 6,3 % pri medzimesačnom raste o 0,4 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach boli oproti vlaňajšiemu júlu nižšie o 5 % s medzimesačným prepadom až o 1,8 %. Oslabenie zaznamenali aj vo vybraných trhových službách, kde medziročný rast tržieb výrazne spomalil na 0,6 %. Medzimesačne klesli tržby vo vybraných trhových službách o 0,5 %.

Za celých prvých sedem mesiacov tohto roka tak tržby v priemysle medziročne vzrástli o 3,3 %, kým tržby stavebných podnikov sa naopak znížili o 2 %. V doprave a skladovaní boli sedemmesačné tržby medziročne vyššie až o 8,9 % a celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach vzrástli o 4,2 %. Vo vybraných trhových službách tržby v sledovanom období stúpli o 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy