Investorom v eurozóne sa tento mesiac výrazne zhoršila nálada

Investorom v eurozóne sa tento mesiac výrazne zhoršila nálada a dosiahla najnižšiu úroveň od júla 2013. Dôvodom sú nové opatrenia a ďalšie uvoľnenie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu inštitútu Sentix.
ECB totiž minulý týždeň okrem zníženia hlavnej úrokovej sadzby na nové historické minimum zároveň oznámila, že plánuje podporiť ekonomiku aj nákupom cenných papierov.
Podľa prieskumu Sentix index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 18 štátoch menovej únie, v septembri prudko klesol na -9,8 bodu z augustových 2,7 bodu. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa jeho hodnota zníži na 1,4 bodu.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že oba komponenty indexu, a to hodnotenie aktuálnej situácie, ako aj očakávania investorov v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa prepadli do negatívneho teritória.
Presnejšie, septembrový index súčasnej situácie klesol na -16,8 bodu z 0,5 bodu v auguste a dosiahol najnižšiu úroveň od augusta 2013.
A index očakávaní sa v septembri znížil na -2,5 bodu z augustových 5 bodov, čo je jeho najnižšia hodnota od novembra 2012.
Sentix zároveň oznámil, že aj index dôvery nemeckých investorov v septembri klesol na 11,1 bodu zo 17,9 bodu v auguste, čo signalizuje zhoršenie situácie v najväčšej ekonomike eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy