Vláda opäť prejde sankcie Európskej únie voči Rusku (2)

Vláda sa opäť bude zaoberať sankciami Európskej únie voči Rusku. Návrh Európskej komisie (EK) prerokovala dnes mimoriadne tripartita a po nej hneď aj kabinet. Ešte sa však k tejto otázke vrátia.
„Dnes popoludní bude zo strany Európskej komisie slovenskej vláde doručený zoznam komodít, ktoré bude zakázané vyvážať do Ruskej federácie. Hneď si sadneme, budeme komunikovať so slovenskými firmami, aký to bude mať dosah a potom sa k tomu vyjadríme konkrétnejšie,“ priblížila po rokovaní vlády hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.
Vlády členských štátov Európskej únie by mohli prijať rozhodnutie o novom balíku sankcií voči Rusku už v tento piatok. Komisia s ohľadom na vojenskú inváziu Ruska na Ukrajine pracuje na posilnení sankcií v štyroch odvetviach, medzi ktoré patrí rezort obrany, tovary dvojitého využitia, kapitálový trh a tovary pre ropný priemysel.
Podľa ministra hospodárstva Pavla Pavlisa musí vláda v prvom rade obhajovať záujmy podnikateľov a zamestnávateľov na Slovensku. „Musíme špecifikovať konkrétne dopady, preto chceme mať informácie od podnikateľov a podnikateľských subjektov. Dohodli sme sa na tom, že keď budeme mať zoznam, hneď oslovíme podnikateľské subjekty, aby sme vedeli zaujať konkrétne stanovisko,“ ozrejmil po rokovaní.
Ako dodal, existujú strojárenské firmy, ktorých výrobky by sa mohli ocitnúť na zozname tovarov dvojitého využitia, ktoré bude zakázané vyvážať do Ruska. „Pre nás je najdôležitejší ten zoznam, ktorým sa chceme zaoberať,“ prízvukoval.
Pavlis vidí viacero možných dopadov pre Slovensko v prípade zavedenia nového balíka sankcií EÚ. Pripomenul, že ak SR ustúpi z ruských trhov, tak ju môžu nahradiť iné firmy napríklad z Číny alebo Latinskej Ameriky. „Môžeme stratiť zákazky, kontrakty,“ konštatoval minister hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy