Hodnota ruských aktív výrazne posilnila

V reakcii na vyjadrenie ukrajinského prezidenta, že sa s prezidentom Ruska dohodol na prímerí na východnej Ukrajine, stúpol ruský akciový trh, posilnil rubeľ a začalo sa dariť dlhopisom krajiny.

Hodnota ruských aktív posilnila v reakcii na stredajšie vyjadrenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodol na "trvalom prímerí" na východnej Ukrajine. Do 9:30 GMT moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, vzrástol o 4,3 % na 1 229 bodu. Index MICEX denominovaný v rubľoch posilnil o 2,8 % na 1 439 bodu.

 

Prekvapujúce Porošenkove vyhlásenie by mohlo naznačiť cestu k mierovému riešeniu konfliktu na Ukrajine, čo zmenšuje hrozbu západných sankcií voči Rusku. Rubeľ tiež vzrástol. Oproti doláru stúpol o 1,5 % na 36,90 RUB/USD a voči euru posilnil o 1,4 % na 48,48 RUB/EUR. Dariť sa začalo aj ruským štátnym cenným papierom. Výnosy z eurobondov splatných v roku 2030 sa znížili o zhruba 30 bázických bodov na 4,73 %.

"Domnievam sa, že účastníci trhu budú zatiaľ vyčkávať. Samozrejme, ak sa konflikt skončí, indexy by mohli vzrásť o ďalších 10 %," povedal Andrej Bačurin zo spoločnosti Renaissance Capital. Očakáva sa, že Európska únia v piatok oznámi nové sankcie voči Moskve. Mohlo by k ním patriť obmedzenie pre nákupy ruských vládnych dlhopisov a pre požičiavanie ruským štátnym firmám. "Neočakávame vážne posilnenie trhu, kým sa neujasní situácia, pokiaľ ide o sankcie," konštatoval Vasilij Tanurkov, analytik firmy Veles Capital.

Súvisiace články

Aktuálne správy