Dánska vláda pravdepodobne zníži odhad rastu ekonomiky

Dánsko pravdepodobne zredukuje prognózu tohtoročného rastu, pričom dôvodom sú najmä sankcie voči Rusku. Tie už postihli kľúčové dánske firmy, medzi nimi pivovarnícku spoločnosť Carlsberg. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ekonómovia z bánk Danske Bank a Svenska Handelsbanken predpokladajú, že vláda zníži v utorok (26. augusta) svoj odhad rastu ekonomiky v tomto roku o 0,1 až 0,2 %. V zatiaľ poslednej májovej prognóze vláda uviedla, že tento rok počíta s hospodárskym rastom na úrovni 1,4 %. Vláda by novú prognózu mala zverejniť v rámci návrhu rozpočtu na rok 2015, ktorý predstaví v utorok.
Nepriaznivý vývoj na ruskom trhu, ktorý nasledoval po zavedení sankcií západných krajín voči Moskve za jej prístup ku kríze na Ukrajine, už zasiahli pivovarnícku spoločnosť Carlsberg či spoločnosť externých služieb ISS. Tie v reakcii na vývoj v Rusku medzičasom znížili prognózy vývoja zisku.
Carlsberg, 4. najväčšia pivovarnícka spoločnosť na svete, znížila prognózu svojho celoročného zisku 20. augusta v reakcii na pokles spotreby zo strany ruských konzumentov. ISS, ktorá je známa najmä zabezpečovaním upratovacích a čistiacich prác, nasledovala krok Carlsbergu o deň neskôr.
Dánska ekonomika vzrástla v 1. kvartáli medzištvrťročne o 0,8 %, najviac od 3. štvrťroka 2010. No takýto vývoj už v 2. kvartáli podľa ekonómov určite nepokračoval. Ekonómovia z Handelsbanken predpokladajú, že v 2. štvrťroku dánska ekonomika zaznamenala pokles o 0,25 %, keďže domáca spotreba klesla a problémy zaznamenal aj export.

Súvisiace články

Aktuálne správy