Nemecká podnikateľská dôvera klesla štvrtý mesiac v rade

Index dôvery z dielne inštitútu Ifo v auguste klesol na 106,3 bodu z júlových 108 bodov

Nemecká podnikateľská dôvera v auguste oslabovala štvrtý mesiac v rade. Index dôvery, ktorý zverejnil v pondelok inštitút Ifo, klesol na 106,3 bodu z júlových 108 bodov a prepadol sa najnižšie za vyše roka. K najdlhšiemu súvislému poklesu od roku 2012, kedy eskalovala dlhová kríza v eurozóne, prispieva kríza na Ukrajine a protiruské sankcie, presné dopady je však zatiaľ podľa inštitútu ťažké vyčísliť.

Index vychádza z prieskumu, do ktorého sa zapojilo zhruba 7 tisíc nemeckých firiem. Na riziko ochladenia najväčšej európskej ekonomiky upozornil aj pokles nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý sa v druhom kvartáli oproti predchádzajúcim trom mesiacom prekvapujúco zmenšil o 0,2 %.

Ekonóm inštitútu Ifo Klaus Wohlrabe uviedol, že ukrajinská kríza jednoznačne zaťažuje nemeckú ekonomiku. Inštitút podľa neho v treťom kvartáli očakáva takmer nulový rast a svoj odhad tohtoročného rastu pravdepodobne zhorší na 1,5 % zo súčasnej prognózy 2 %. Recesia však Nemecku podľa neho zďaleka nehrozí. Svetlé body predstavujú najmä automobilový a chemický priemysel a darí sa aj stavebníctvu, pričom domáca spotreba zostáva silná, dodal ekonóm.

Súvisiace články

Aktuálne správy