Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore zmiernila pokles

Zložený index nákupných manažérov mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle a službách druhej najväčšej ekonomiky eurozóny podľa údajov agentúry Markit posilnil na 49,4 bodu z júnových 48,1 bodu

Francúzsky priemysel v júli vďaka zotaveniu v sektore služieb zmiernil tempo poklesu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok agentúra Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách posilnil na 49,4 bodu z júnových 48,1 bodu. Priblížil sa tak k hranici 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu. Hlavný ekonóm agentúry Chris Williamson však varoval, že dopady konfliktu na Ukrajine v kombinácii s problémami v domácej ekonomike v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne spôsobia zhoršenie aktivity.

Aktivita vo francúzskom sektore služieb rástla v júli prvýkrát po troch mesiacoch a príslušný index PMI posilnil na 50,4 bodu z júnových 48,2 bodu. Index PMI v spracovateľskom priemysle však klesol na sedemmesačné dno 47,6 bodu z júnovej úrovne 48,2 bodu. Priemyselní výrobcovia naďalej čelia problémom doma aj na exportných trhoch, upozornil Williamson.

Francúzska ekonomika v prvých troch mesiacoch roka stagnovala. Slabší než naplánovaný rast môže ohroziť vládny ciel stlačiť deficit verejných financií v budúcom roku pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu, ktorú od členských štátov požaduje Európska únia.

Súvisiace články

Aktuálne správy